Gå direkt till textinnehållet

”JOs kritik är viktig för demokratin”

Sörmlands Medias chefredaktör Eva Burman välkomnar JOs kritik mot ledande personer i flera kommuner och regionen i Sörmland. ”Det här är viktigt för vår demokrati. Myndigheter ska inte få bete sig på det här sättet.” UPPDATERAD

Sörmlands Medias chefredaktör Eva Burman var den som förra året JO-anmälde Region Sörmland och åtta sörmländska kommuner för hanteringen av allmänna handlingar under den pågående pandemin.

Som Journalisten berättat är JOs utredning nu klar. I beslutet riktas kritik mot Region Sörmland och flera av kommunerna.

Eva Burman välkomnar JOs kritik:

Annons Annons

– Det här är viktigt för vår demokrati. Myndigheter ska inte få bete sig på det här sättet. När myndighetschefer ägnar sig åt en omfattande mörkläggning mitt under en kris så urholkas förtroendet hos allmänheten. Och JO kommer till samma slutsats, även om de på formella grunder valt att inte granska alla kommundirektörer. Det här är dåligt – för alla. Sörmlänningarna tappar förtroendet för myndigheterna, menar Eva Burman.

Hon är glad över att JO kommer fram till beslutet att kritisera regiondirektören, och menar att hans agerande är ”fruktansvärt nonchalant”:

– Han påstår att han lutat sig mot gallringsrutiner. Men det är en efterhandskonstruktion. Mejl "av ringa eller litet värde" avser spam, bekräftelsemejl och liknande som är ren skräppost. Mejl mellan kommundirektörer och regiondirektören där ärendena handlar om pågående granskning kan aldrig anses som skräppost. Men det visar väl hur de ser på medier och vårt uppdrag i en demokrati möjligen. Det är skamligt.

Regionen kritiseras också för att den medvetet raderat en mening i en upprättad handling, gällande det Sörmlands Medias granskning handlade om: att uppgifter om smittspridningen inte ska bli känd hos allmänheten.

– Vi intervjuade tjänstemannen som gjort detta. Hon uppger att det skett på inrådan av en jurist. Det är så att man blir mörkrädd när de som är experter agerar på det här sättet. Regionen kritiseras för denna hantering, det är viktigt och bra, anser Eva Burman.

Hon menar att det finns en tystnadskultur på många håll där allt fler offentliganställda säger att de inte får prata med journalister.

– Det ser vi exempel på nästan dagligen. Det här är illa för vår demokrati.

Från Region Sörmlands håll betonar staben att JO inte har några synpunkter på regiondirektörens vanliga gallring av mejl. Det som kritiseras är att tre mejl gallrades efter förfrågan från medier.

"Det var klantigt av mig att gallra mejlen efter att begäran kommit in. Det borde jag ha avstått ifrån. Men någon avsikt att dölja något har jag aldrig haft. Gallringen gjordes med hänvisning till att mejlen var inaktuella och av ringa betydelse för regionen. Det framgår tydligt av innehållet i mejlen som återskapats", menar regiondirektör Jan Grönlund.
Fler avsnitt
Fler videos