JO kritiserar polisen för mejlhandläggning

24 februari, 2016

Polismyndigheten får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att det tog åtta månader för en reporter att få ut mejlkonversationer mellan den dåvarande Rikspolisstyrelsen och en namngiven avsändare.

Det var i september 2014 som SR-reportern Mikael Sjödell begärde ut samtliga mejl som kommit till dåvarande Rikspolisstyrelsen från en namngiven avsändare under perioden februari 2012 till september 2014. Först skulle det ta fem arbetsdagar. Sedan 20 arbetsdagar. Sen blev det strul med tekniken för myndigheten, och allt drog ut på tiden.

Samtidigt fick en annan person, som begärt ut exakt samma handlingar av myndigheten, helt andra besked. Nämligen att handlingarna inte ens fanns. 

”Jag anser att RPS hantering varit mycket godtycklig. I förlängningen är det de demokratiska kärnvärdena och medborgarnas möjligheter att granska sina makthavare som sätts ur spel”, skriver Mikael Sjödell i sin JO-anmälan.  

JO kritiserar nu polismyndigheten för hanteringen.

”Jag är kritisk till att myndigheten inte förde någon dialog med M.S om hans begäran. Nu dröjde det åtta månader innan M.S fick ta del av de mejl som hans begäran avsåg, vilket inte är acceptabelt”, skriver JO Cecilia Renfors i beslutet.

Polismyndigheten har nu lovat att åtgärda att de inte hade en teknisk lösning för lagring och sökning efter extern mejlkorrespondens som var anpassad för handläggningen.

Taggar: JO, kritik, Polisen

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies