FOTO: Tor Johnsson

Jan Helin: ”Hon slungar jästen efter degen”

19 augusti, 2015

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin svarar nu på åklagaren Charlotta Tanners anklagelser mot honom. ”Det anstår inte en svensk åklagare att bete sig på det här sättet”, säger Jan Helin till Journalisten. Samtidigt berättar han att Aftonbladet kommer att lämna ut den omstridda bilden till polisen. ”Den inställningen har jag haft hela tiden”, säger han.

I en intervju med Journalisten tidigare på onsdagen riktade åklagaren Charlotta Tanners hårda anklagelser mot Aftonbladets chefredaktör Jan Helin efter HD-domen om husrannsakan. I intervjun sade Tanner bland annat att Jan Helin ljuger och skyddar brottslingar.

Jan Helin är rasande över Tanners uttalanden.

– Det är synnerligen anmärkningsvärt. Hon förtiger det faktum att denna fråga från henne kommer efter att hon fått beslut om husrannsakan. Det anstår inte en svensk åklagare att bete sig på det här sättet. Charlotta Tanner har inte agerat seriöst. Jag blir upprörd och ledsen, säger Jan Helin till Journalisten.

Frågan rör en maskad bild på misstänkta rånare som Aftonbladet publicerade i maj. Polis och åklagare har velat få tillgång till den omaskade bilden för att kunna identifiera rånarna, men Aftonbladet vägrade med hänsyn till uppgiftslämnarens källskydd. Åklagare Charlotta Tanner begärde då genom tingsrätten att få tillstånd för en husrannsakan på Aftonbladet för att få ut bilden. Tingsrätten beslutade i åklagarens favör men Aftonbladet överklagade först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen som nu alltså går på tidningens linje.

Jan Helin har vid ett par tillfällen uppgett att man kunnat lösa frågan i samförstånd genom att till exempel lämna ut en kopia av bilden utan de källskyddade uppgifterna i bildfilen.

”Nu valde polisen istället att utmana källskyddet genom att kräva en husrannsakan. Det blev därför principiellt viktigt att låta rättsprocessen ha sin gång”, skrev Jan Helin i sin blogg i går tisdag.

Charlotta Tanner menar att åklagaren hela tiden velat få ut endast en kopia av bilden, till exempel en skärmdump, och att detta har framförts till Jan Helin.

– I sak är det så att jag blir uppmärksammad på frågan när tingsrätten beslutar om husrannsakan. Vi överklagar förstås beslutet. I det läget pratar jag med våra jurister, som säger att under en sådan här pågående process är det bästa att inte göra någonting. Det är viktigt att rättsprocessen får ha sin gång, säger Jan Helin till Journalisten. Det skulle se mycket konstigt ut och vi skulle bli hårt ifrågasatta om vi började lämna ut saker till polisen under en pågående rättsprocess om husrannsakan.

– Charlotta Tanner slungar jästen efter degen när hon försöker hävda att hon bara velat ha en kopia av bilden. Hon inledde en rättsprocess för att få en husrannsakan på en tidningsredaktion. Det är oerhört allvarligt. När hon väl fattat det beslutet får hon faktiskt ta skeden i vacker hand och acceptera att processen fortskrider. Hon måste hålla linjerna raka. När hon skickar sitt sms till mig i juni om att få ta del av en kopia av bilden, då har jag att förhålla mig till att det finns ett beslut i hovrätten om husrannsakan på Aftonbladet, och att vi har överklagat det beslutet, säger Jan Helin.

Jan Helin har i dag beslutat att lämna ut en omaskad kopia av den aktuella bilden utan källskyddad information till polisen.

– Den inställningen har jag haft hela tiden om källskyddet ovillkorligen kan säkras och källan samtycker. Men det hade inte varit rimligt att agera åt något håll under pågående hot om husrannsakan, säger Jan Helin. 

– Nu när rättsprocessen är över har vi tagit kontakt med källan och har i samförstånd kommit fram till att vi kan lämna över en kopia av bilden till polisen. Vi gör likadant med ett annat foto som polisen i Skåne velat se, även där i samförstånd med källan, säger Jan Helin.

Ett par andra publicister har uppgett att de aldrig skulle lämna ut en bild till polisen, oavsett källskyddet. Det är inte mediernas uppgift att hjälpa polisen, menar de. Hur ställer du dig till den tanken?
– Det är en tydlig hållning som jag respekterar. Från fall till fall kan jag överlämna en kopia av en bild till polisen, så länge jag kan garantera källskyddet, och jag kan göra det i samförstånd med källan. Säger källan nej, då säger jag nej. Källskyddet är helt avgörande, säger Jan Helin.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av My Hedström ons, 2015-08-19 15:53
Men snälla nån! Frågan om att få ut bilderna ställdes flera gånger till företrädare för Aftonbladet innan ansökan om husrannsakan gjordes. Ett bestämt nekande svar gavs dock av ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin. Vad ska åklagaren då göra? Hon kunde knappast förutse att Jan Helin hade tänkt säga ja om hon istället frågat honom. Man måste väl kunna utgå ifrån att Jan Helin har koll på vad hans närmsta medarbetare säger och gör? Att Helin i sin artikel den 18 augusti 2015 inte bara mörkar att frågan ställts innan ansökan gjorts utan också påstår att frågan aldrig ställts är anmärkningsvärt!
Inlagt av Ad Interim ons, 2015-08-19 19:00
My: Vad grundar du det påståendet på? Hur vet du att frågan ställdes "innan ansökan om husrannskan gjordes"?
Inlagt av Magnus Lundström ons, 2015-08-19 23:16
Jan Helin är påkommen med en lögn och försöker nu lägga ut en rökridå. Om Helin påstår sig inte begripa varför åklagaren måste besluta om en husrannsakan innan frågan kan ställas om fotona så har väl åtminstone de jurister som han konsulterat förstått rättegångsbalkens regler. Märkligt tyst från övriga journalister i landet. Kallas för kåranda. En unken sådan. Kan Helin verkligen stanna kvar?
Inlagt av My Hedström tors, 2015-08-20 14:03
Ad Interim - jag drev målet i Högsta domstolen för riksåklagarens räkning och är därför mycket väl insatt i detta ärende. Av handlingar i akten framgår att kontakter togs med företrädare för Aftonbladet, bl.a. Lena Mellin, innan ansökan om husrannsakan gjordes. Vid dessa kontakter vägrade Aftonbladet (bl.a. Lena Mellin) konsekvent att lämna ut bilderna.
Inlagt av Thomas Hertz tors, 2015-08-20 19:28
Jan Helin, eller kanske ännu bättre hans jurister, får gärna utveckla på vilket sätt en pågående process om husrannsakan innebär att Aftonbladet inte bör hjälpa till att klara upp grova våldsbrott. Han får också gärna klargöra av vem eller vilka han skulle bli hårt ansatt om han lät en polisman titta på bilderna ifråga. Det sista som är värt att fundera över är varför den som skickat in bilden har något att säga till om i frågan. Den något virriga rökridån kring källskydd är så långt från sakfrågan att det framstår som pinsamt.
Inlagt av Uppenbart fre, 2015-08-21 18:13
Folk vill äta sin kaka och behålla den, polisen och åklagarens arbetsuppgift är att upprätthålla lagen. Men har svårt att begripa att källskydden är en del av grundLAGEN, en typ av lag som väger tyngre än andra lagar. En lag av folkvalda politiker har beslutat i flera omgångar, pga att de är en grundlag. Detta borde ha varit uppenbart för alla inblandade, att denna lagliga hinder(källskyddet) skulle ha resulterat i långa förhandlingar mellan de inblandade, och inte snabba beslut med den första de kommer i kontakt med. Men de trodde de kunde äta sin kaka och behålla den, men domstolen sa det uppenbara, nej. Och nu får de göra vad de skulle gjort från början, tålmodigt förhandla med tidningen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies