Gå direkt till textinnehållet

”Jag hajade till på rubriken i diariet”

Arvid Brandströms granskning av Tanums kommuns snabbskrotning av ett rumänskt pars minibuss ledde till att kommunen ändrade sina rutiner – och att paret fick ersättning.

I augusti förra året publicerade Strömstads Tidning sin granskning av hur bohuslänska Tanums kommun skickade en minibuss till skroten – och därmed paret Dianu och Melania Dumitrus alla tillhörigheter.

Bakom granskningen står reportern Arvid Brandström, som idag nominerades till en Guldspade.

– Det här rumänska paret hade bott i Hamburgsund i Tanums kommun till och från i några års tid. Skärtorsdagen 2019 parkerade de sin bil där, Dianu skulle in till Uddevalla och sälja korgar och Melania var iväg på något annat. När han kommer tillbaka är bilen inte kvar. De hade mat och mediciner och i princip alla sina tillhörigheter i den, berättar Arvid Brandström.

I och med att det var påskhelg fanns ingen att få tag i, det dröjde en vecka innan paret fick kännedom om att kommunen hade forslat bort bilen, och dessutom beslutat om att snabbskrota den.

– I och med att det var deras hem innebar det en otroligt stor påfrestning. När de genom bekanta kom i kontakt med jurister och ville överklaga beslutet fick de höra att det inte gick, på grund av ett överklagandeförbud i lagstiftningen. Kommunen hade bedömt bilen att vara ett fordonsvrak. Då måste bilen vara övergiven, men handläggaren visste mycket väl att den inte var det, för det fanns ju mat och tillhörigheter i den.

Granskningen visade att det inte var den enda skrotning kommunen hade gjort av Rumänienregistrerade bilar. Handläggaren som tagit beslutet kallade det ”ett rent rutinärende”.

Efter att Strömstads Tidning rapporterat om fallet begärde Tanums kommun en juridisk granskning av tillvägagångssättet.

– Sedan dess har kommunen ändrat sina rutiner, och ersatt paret med en summa pengar som skulle täcka ny bil, plåster på såren och flygbiljetter tur och retur till Rumänien.

Upprinnelsen till granskningen var en vanlig rutinbevakning. Arvid Brandström, som tog examen från Skurup 2019 och kom till Strömstads Tidning i augusti samma år, var ensam Tanumrseporter och gick som vanligt igenom kommunens postlistor.

– Jag hajade till på rubriken i diariet och begärde ut handlingarna. När jag hade fått dem förstod jag omedelbart att det här var en historia jag ville gå vidare med, säger han.

Det dröjde ett par månader innan fick fick till intervjuer. Bekanta till paret var oroliga för att de skulle bli mer rasistiskt utsatta om berättelsen om bilen hamnade i tidningen.

Har det blivit så?
– Inte vad jag känner till. Via deras ombud har jag fått veta att de är väldigt glada över att tidningen tog sig tid.

Redaktionen på STNB består av fyra reportrar och en nyhetschef.

– Man måste ju hela tiden bidra till den övriga produktionen. Men det här var en så viktig historia att gräva i, det fick bli några sena kvällar på redaktionen, säger Arvid Brandström.

Fler videos
Fler avsnitt