Gå direkt till textinnehållet

Jaara Åstrand: ”Vi står stadigt i våra demokratiska grundvärderingar”

Debatten om Lärarförbundets tidningar på kongressen på onsdagseftermiddagen uteblev. Ett enda kongressombud valde att från scenen kräva ett återinförande av tidningarnas granskande uppdrag. ”Gör en pudel!” uppmanade kongressombudet Andrea Meiling från Göteborgs kommunavdelning.

Strax efter klockan 16 startade perspektivpaneldebatten om Lärarförbundets tidningar på Lärarförbundets kongress i förbundshuset på Stora Essingen i Stockholm.

Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand inledde med en föredragning där hon poängterade att Lärarförbundets stadgar ger förbundsstyrelsen makten att fatta beslut om det redaktionella programmet för förbundstidningarna.

Samtidigt hävdade hon att förbundet inte har hängt med i digitaliseringen, varken i kommunikationen eller journalistiken.

Annons Annons

Lärarnas tidning har dock prisats för sina digitala satsningar, senast i april i år. De var också nominerade till Tidskriftspriset förra året för sin starka närvaro i sociala medier och satsning på datajournalistik. 2016 vann de Fackliga nyheters pris för bästa nätjournalistik, som ett ”tydligt föredöme för fackförbundspressens digitala utveckling”.

Johanna Jaara Åstrand garanterade att tidningarna skulle fortsätta att vara fria att göra den journalistik som redaktionerna och chefredaktörerna önskar.

– Kongressombud, jag lovar att de beslut som förbundsstyrelsen fattar är välgrundade. Vi står stadigt i våra demokratiska grundvärderingar. Vi har självständiga chefredaktörer. Vi är Fackföreningssveriges största tidningsutgivare. Låt oss nu också gemensamt ta ansvar för framtiden genom en nödvändig digitalisering och ökad facklig styrka som gör skillnad i våra medlemmars vardag, sade Johanna Jaara Åstrand.

Efter förbundsordförandens anförande vidtog en moderatorledd ”perspektivpanel” där fem ombud diskuterade förbundets ekonomi och avgifter på scenen. Ett ombud tog under paneldiskussionen upp frågan om tidningarna, Andrea Meiling från Göteborgs kommunavdelning.

– Tidningarna är till för medlemmar, inte för kansliet. Vi har motionerat om förbundsstyrelsen återkallar sitt beslut. Gör en pudel! sade Andrea Meiling.

Ett skäl till att debatten på scenen uteblev är att Lärarförbundets kongress i stor utsträckning är sluten; diskussionerna förs i smågrupper om sju ombud i så kallade ”rådslag” utan insyn från allmänheten.

På fredag eftermiddag fattar Lärarförbundets kongress beslut om motionerna som rör Lärarförbundets tidningar.

Fler videos
Fler avsnitt