Gå direkt till textinnehållet

Intern strid på Göteborgs-Posten Känd sportkrönikör kickad

Göteborgs-Postens Jan Hansson, en av landets mest kända sportkrönikörer, har tvingats sluta skriva krönikor.Avstängningen har väckt mycket stor uppmärksamhet i Västsverige.— Tidningsledningen har belagt mig med munkavle. Jag vågar inte avslöja varför jag stoppats, säger Jan Hansson.

Göteborgs-Postens Jan Hansson, en av landets mest kända sportkrönikörer, har tvingats sluta skriva krönikor.

Avstängningen har väckt mycket stor uppmärksamhet i Västsverige.

— Tidningsledningen har belagt mig med munkavle. Jag vågar inte avslöja varför jag stoppats, säger Jan Hansson.

Avstängningen av Jan Hansson är kulmen på fleråriga stridigheter vid GPs sportredaktion. Bråken har lett till att en rad reportrar gått vidare till andra jobb.

Sportredaktionen beskrivs som rena getingboet och den senaste konflikten handlar alltså om Jan Hansson.

I sex år har han publicerat sina krönikor i GP och han anses som en av landets främsta inom genren.

Men sedan drygt en månad är han omplacerad och arbetar numera som allmänreporter på GP.

Lokala medier har rapporterat flitigt om vad som hänt den kände krönikören men internt på GP omges fallet av stort hysch-hysch.

Fem av tidningens tyngsta reportrar med Britt-Marie Mattsson i spetsen har i GPs klubbtidning krävt mer information från ledningen.

“Vi är oroade över den tystnad som råder på redaktionen, trots att en av de mest drastiska åtgärderna under vår tid på tidningen just genomförts”, skriver de fem reportrarna.

Locket på

Trots sitt krav på större offentlighet i ärendet väljer Britt-Marie Mattsson att lägga locket på när hon kontaktas av Journalisten.

— Det här är en intern fråga och jag kommenterar ingenting, säger hon.

Enligt tidningen Arbetet har GP fått en rad insändare i fallet Jan Hansson, men alla insändare ska ha stoppats.

Inte heller fackordföranden på GP, Håkan Andersson, vill berätta vad konflikten handlar om. När Håkan Andersson talade med Journalisten för en månad sedan försökte han tona ner bråket och menade att det inte var något att skriva om. Sedan dess har turerna dragits fram i såväl GT som Expressen och TV 4.

Idag säger Håkan Andersson:

— Detta är mycket känsligt. Med hänsyn till de inblandade kan jag inte tvätta den här byken offentligt.

Kräver papper på bordet

Men Jan Hansson kräver alla papper på bordet.

—Jag har fått reda på varför jag omplacerats men försetts med munkavle av ledningen. Avslöjar jag orsaken kan min fortsatta karriär äventyras.

— Jag har inget att skämmas för och har vädjat till ledningen att låta mig prata offentligt. Men innan de gett mig klartecken törs jag ingenting säga.

GPs redaktionschef Jonathan Falck förnekar att Jan Hansson fått munkavle.

— Det här handlar om personliga motsättningar på GPs soprtredaktion. Av hänsyn till de inblandades integritet diskuterar vi inte frågan externt, lyder Jonathan Falks kommentar.

En GP-journalist som kräver att få vara anonym säger:

— Grunden för det här är troligen en fajt mellan Jan Hansson och en av cheferna. Om en journalist här på GP tar strid med någon av cheferna är det alltid journalisten som får gå. Så fungerar managementfilosofin på GP.

Fler avsnitt
Fler videos