Gå direkt till textinnehållet

Inkomstförsäkring går med minus

Journalistförbundets inkomstförsäkring går med underskott igen. Förklaringen är hög arbetslöshet i branschen.

I mars höjdes premien för inkomstförsäkringen från 22 till 50 kronor, efter att försäkringen gått med minus. Nu visar den åter underskott, efter en bättre period över sommaren. September månad slutade i minus 145 000 kronor.

– Det beror på hur branschen ser ut, med alla dessa varsel och uppsägningar. Tyvärr, säger Journalistförbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg.

Förutom att fler är arbetslösa är det många som utnyttjar alla de 100 dagar som man kan få ersättning – det har blivit svårare att hitta nya jobb.

– Och den stora boven är egentligen att a-kassetaket inte höjts på många år. Hade det höjts hade inkomstförsäkringen inte behövts, säger Eva-Maria Kollberg.

Nu ser förbundet över olika alternativ för att lösa underskottet i försäkringen. Ett är att höja premien på nytt, ett annat att göra villkoren i försäkringen mindre generösa.

Inkomstförsäkringen har funnits sedan juli 2008 och syftar till att ge bättre levnadsvillkor för arbetslösa medlemmar. Den minskar gapet mellan den faktiska lönen man uppburit och a-kassans ersättning. Taket i a-kassan är för närvarande 18 700 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos