Gå direkt till textinnehållet

Nu går 1 150 brittiska journalister ut i strejk

Brittiska journalistförbundet NUJ förkastade budet om löneökningar om tre procent för journalisterna på Reachs tidningar, bland dem Daily Mirror, Daily Express och Sunday Mail.

I dag onsdag går 1 150 journalister på tidningar som ägs av Reach (tidigare Trinity Mirror) ut i en endagsstrejk efter att förhandlingarna mellan bolaget och det brittiska journalistförbundet National Union of Journalists (NUJ) brutit samman. Det motsvarar cirka en fjärdedel av Reachs redaktionella personal. NUJ har varslat om ytterligare en strejk i tre dagar den 13-15 september.

Reach äger bland andra Daily Mirror, Daily Express, Daily Record, Sunday Mail, samt flera brittiska regionaltidningar. Strejken handlar om lönerna, och NUJ har förkastat Reachs bud om löneökningar om tre procent. Ingångslönen för en journalist på Reachs lokala och regionala tidningar kan ligga så lågt som 18 000 kronor i månaden och snittlönen för specialreportrar är cirka 28 000 kronor i månaden, enligt Guardian.

Facket har kritiserat Reach för att ta ut stora vinster och betala bonusar till ledningen samtidigt som journalisternas löner hålls nere. Tidigare i år blev det känt att Reachs vd Jim Mullens lön och förmåner inklusive bonus uppgår till drygt fyra miljoner kronor – i månaden.

Annons Annons

Michelle Stanistreet, NUJs generalsekreterare, säger i ett uttalande:

”Det är skamligt att ett medieföretag som positionerar sig som en röst för samhällen runt om i Storbritannien och Irland, med många tidningstitlar som påstår sig vara en allierad med arbetande människor, skulle välja att behandla sin egen personal så illa.”

Fler avsnitt
Fler videos