Gå direkt till textinnehållet

Ingvar Carlsson: Medier ska granska makten, inte utöva den

I Publicistklubbens debatt på måndagen drev tidigare statsministern Ingvar Carlsson tesen att medierna på ett bekymrande sätt förvandlats från maktens granskare till att själv agera som makthavare.

I en PK-debatt i Stockholm, ledd av Thorbjörn von Krogh, deltog den socialdemokratiske tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Han framhöll bland annat att medierna blivit aggressivare, och att enskilda journalister visserligare är öppna för kritik, men att ledningar och ägare oftar visar arrogans.

Irina Halling, informationschef på Expressen, menade att detta inte var en rättvisande beskrivning.

Hon framhöll att tidningarna tar större hänsyn till brottsoffer idag, men är hårdare mot förövare.

– Vi pratar gärna om våra metoder och är väl medvetna om att vi är en tidning som verkar på kommersiella villkor. Och vi har en policy att aldrig publicera bilder på brottsoffer utan anhörigas godkännande.

Katrin Säfström, chefredaktör för Folket och PON-ledamot, ansåg att det ofta inte är publiceringarna som har de största bristerna, utan att det är i arbetsmetoderna som den största etiska bristerna finns, och att detta borde vägas in i det branschsanerande organet PO-PONs bedömningar av övertramp.

Ingvar Carlssons huvudtes var att det är ett allvarligt principiellt problem att medierna numera har initiativet och sätter agendan i den politiska debatten.

– Medierna har flyttat fram positionerna, och i stället för att granska makten så är man ledande aktör i valrörelserna. Journalister intervjuar allt oftare journalister. Vi borde behålla våra traditionella, skilda roller, och när vi inte gör det så undermineras trovärdigheten hos folket för det politiska samtalet och hur det förs.

Joakim Jardenberg, medieutvecklare på Mindpark, framhöll betydelsen för de växande diskussioner och den opinionsbildning som sker på bloggar på nätet, ett levande samtal som de traditionella medierna inte förmår delta i. Medierna riskerar därför att förlora sin relevans och trovärdighet för alltfler.

I panelen på PK-debatten fanns Sigfrid Leijonhufvud, sakkunnig på Finansdepartementet, Katrin Säfström, chefredaktör på Folket i Eskilstuna och ledamot i Pressens Opinionsnämnd, Ingvar Carlsson, f.d. Statsminister, Irina Halling, informationsdirektör på Expressen, och Joakim Jardenberg, medieutvecklare.

 

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.