Gå direkt till textinnehållet

Inget stopp för Alisfrilansar på Skånska Dagbladet

Skrämskott eller missförstånd?Oavsett vilket undanröjde Skånska Dagbladets journalistklubb risken att tidningen skulle stoppa Alisanslutna frilansar genom att snabbt ställa tidningsledningen mot väggen.

Skrämskott eller missförstånd?

Oavsett vilket undanröjde Skånska Dagbladets journalistklubb risken att tidningen skulle stoppa Alisanslutna frilansar genom att snabbt ställa tidningsledningen mot väggen.

— Jag hade fått besked om tveksamhet att använda frilansar som är Alisanslutna, berättar frilansjournalisten Per Lindelöw.

Han kontaktade klubben som snabbt begärde MBL-förhandling.

— Det här berör frilansar vi haft i många år. Vi menade att ett generellt stopp för Alisanslutna frilansar är ett yrkesförbud och ett brott mot den grundlags-enliga rätten till föreningsfrihet, säger klubbordförande Susanne Björkenheim.

Tidningsledningen svarade att man inte menat att införa ett generellt stopp för Alisanslutna, men att man inte tänkt betala “enligt Alistaxan”.

— Någon sådan finns ju egentligen inte. Om det här är en reträtt eller ett tillrättaläggande vill vi inte spekulera i, men nu har vi svart på vitt att tidningen inte diskriminerar Alisanslutna, säger Susanne Björkenheim.

Ingen egen hemsida

Hon är förvånad över att tidningen tagit strid om Alis trots att man inte har någon egen hemsida där texterna kan återpubliceras.

— Troligen kommer inspirationen från ett TU-möte i Malmö tidigare under hösten.

Per Lindelöw är fackligt aktiv och sitter i Frilans Riks styrelse.

— Jag vet vilka rättigheter jag har och hur jag ska göra. Men andra kan nog känna sig hotade, säger Per Lindelöw som är mycket nöjd med klubbens agerande.

— Annars kunde tidningen ha hamnat där Hallandsposten är idag, och det ligger varken i frilansarnas, ledningens eller klubbens intresse, säger han.

Just nu arbetar Frilans Riks och Söda Frilansklubben med ett projektförslag för att hitta praktiska samarbetsvägar mellan frilansklubbar och vanliga journalistklubbar.

— Vi hoppas kunna dammsuga landet på positiva exempel, säger Per Lindelöw.

Fotnot: Hallandsposten har infört ett generellt stopp för material från Alisanslutna frilansar (se artikel i Journalisten nr 23/97).

Fler avsnitt
Fler videos