Gå direkt till textinnehållet

Ingen ljusning på journalistarbetsmarknaden

Antalet öppet arbetslösa journalister ökade med 27 procent mellan februari 2009 och februari 2010. Och ingen ljusning är i sikte, enligt Birgitta Johansson, områdeschef för Arbetsförmedlingen Kultur Media. - Det är stentufft, säger hon.

470 journalister var öppet arbetslösa sista februari 2010 – 27 procent fler än året innan. Också antalet journalister som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen ökade, med 18 procent till 1 579 personer.

Förklaringen är enligt Birgitta Johansson konjunkturnedgången – annonstappet slog snabbt mot mediesektorn – i kombination med strukturomvandlingen inom tidningsbranschen. Det här gör att det ser mörkt ut även framöver.

– På grund av strukturomvandlingen återhämtar sig arbetsmarknaden inte. Redaktionerna slimmar och hittar nya tekniska lösningar i stället för att återbesätta tjänsterna, säger Birgitta Johansson.

Annons Annons

Frilansar, bemanningsföretag och produktionsbolag är andra vägar som nedbantade redaktioner tar. Parallellt ökar arbetslösa journalisters intresse för att starta eget starkt, konstaterar Birgitta Johansson.

Vilka råd vill du ge den som vill bita sig kvar på journalistarbetsmarknaden?

– Det arbetsgivarna säger att de vill ha är fortfarande multijournalister och videojournalist. Ett annat sätt är att nischa sig och fördjupa sig, för att kunna stå sig i konkurrensen när väl jobbet kommer.

Hon efterlyser också en diskussion inom journalistkåren om den etiska konflikt som lätt uppstår när frilansjournalister parallellt tar uppdrag för till exempel företag.

– Kanske måste man tänka sig att gå i och ur journalistrollen i perioder.

Birgitta Johansson lägger också ett tungt ansvar på journalistutbildarna.

– Det viktiga framöver tror jag är att högskolorna och övriga skolor tar ett större ansvar för elevernas framtid efter utbildningen. I dag är man mest kreativ när det gäller att hitta på nya utbildningar, det är nästan skamligt.

Fler avsnitt

Senaste numret