FOTO: Tor Johnsson

”Ingen har sagt ett pip”

21 augusti, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Lärarförbundet måste lyssna på sina anställda journalister när tidningsredaktionerna ska flytta ihop med kommunikatörerna, uppmanar Örjan Björklund, chefredaktör för Lärarnas Tidning.
 

I sin senaste krönika, ”Hög tid att lyssna på professionen”, beskriver Örjan Björklund hur han insett att Lärarförbundet trots sin omfattande tidningsutgivning (37 journalister som gör 11 titlar) inte har ”några djupare kunskaper om journalistik och publicistik”. Han menar att Lärarförbundet måste lämna frågan om hur tidningarna ska organisera sig och praktiskt arbeta till dem som har yrkeskunnandet: journalisterna.

Vad fick dig att skriva den här krönikan?
– Vi har under ganska lång tid fått förklara mycket om hur journalistik fungerar och vad som krävs för att kunna bedriva den på ett säkert sätt för våra ägare. Och vi tycker väl inte att vi har blivit lyssnade på i alla lägen. Krönikan är ett sätt att betona vikten av att lyssna på oss. Vi har också många läsare som är jätteengagerade i frågan.

Ni ingår sedan i försomras i en ny avdelning tillsammans med kommunikationsavdelningen. Hur har det gått?
– Vi har fått en kommunikatör som chef. Hon har vid upprepade tillfällen väldigt tydligt betonat ansvarig utgivarskapet och att det inte är hotat på något sätt utifrån hennes perspektiv. Det har hon sagt på redaktionsmöten och i möten med oss chefer. Det är det viktigaste och känns bra.

– Men så ska vi flytta ihop under hösten. Då måste vi bli lyssnade på så att vi bland annat får avgränsade och ändamålsenliga lokaler, så vi kan bedriva vår verksamhet i enlighet med lagar och etiska principer.

Har du fått några reaktioner på krönikan från förbundet?
– Nej, jag har inte hört ett pip. Det verkar vara fortsatt högt i tak.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies