Ilska och besvikelse efter beslutet
Bland de anställda växer ilskan efter onsdagens enhälliga beslut i TV4-gruppens styrelse att lägga ned de lokala redaktionerna. En del av kritiken riktas mot klubben och mot arbetstagarrepresentanterna. "Vi måste lita på att ledningen gjort sitt jobb", säger Ann Johansson, journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget.
Att TV4-gruppens styrelsebeslut blev enhälligt förvånade många. Arbetstagarrepresentanterna i styrelsen röstade också för förslaget som innebär att 140 journalisttjänster försvinner.
Cicci Renström-Suurna, arbetstagarrepresentant vald av journalistklubben, säger till Journalisten att hon inte kan redogöra för vad som hände på styrelsemötet eller varför utslaget blev som det blev.
”Det var ett långt möte med mycket diskussion. Vi arbetstagarrepresentanter framförde våra åsikter och rädslor och ledningen sina skäl för nedläggningen. Som du nog förstår var detta ett förfärligt beslut att fatta”, skriver hon i ett mejlsvar till Journalisten.
Journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget Ann Johansson har fullt förtroende för arbetstagarrepresentanterna i styrelsen.
– Jag har fullt förtroende för dem. Deras uppdrag är att se till företagets bästa. Men jag har också förståelse för medlemmar som önskar att arbetstagarrepresentanterna röstat annorlunda, säger Ann Johansson.
Hon anser också att möjligheterna att påverka beslutet nu är försvinnande små.
– Det är jättetråkigt att det inte längre finns plats för den här sortens journalistik i TV4, ur flera aspekter, ur demokratiaspekten, för jobben och för människor ute i landet att bli hörda. Och vi är besvikna på att det inte finns pengar och vilja att utveckla lokal-TV. Men ledningen har gjort sin analys och ser faror för linjär-TV. De har siat om framtiden och det är svårt för oss att ifrågasätta deras analys, vi måste lita på att de har gjort sitt jobb, säger Ann Johansson.
Jan Axelsson som jobbar på TV4 Umeå är djupt besviken. Han startade Nätverket för lokal-tv som protest mot nedläggningsförslaget.
– Hade jag suttit som arbetstagarrepresentant hade beslutet inte blivit enhälligt. Det finns inga representanter för lokal-tv i styrelsen, säger Jan Axelsson.
Tänker ni arbeta vidare på något sätt i nätverket?
– Nu är det sorg. Det finns inget mer vi kan göra. Vi har med all önskvärd tydlighet visat vad vi tycker, och ledningen har till slut lyssnat på oss – men delar inte vår uppfattning om bland annat lokal demokrati. Ledningen har fattat sitt beslut, och jag respekterar det, säger Jan Axelsson.
När MBL-förhandlingarna på TV4 är klara vidtar MBL-förhandlingar på Nyhetsbolaget där de berörda journalisterna är anställda.
Av de 140 tjänsterna som berörs är 15 placerade i Stockholm, och det är troligt att de 15 kommer att kunna få erbjudanden om fortsatt anställning inom Nyhetsbolaget eftersom de ingår i samma driftsenhet som journalisterna som arbetar för riksutsända program i Stockholm.
Vad som händer med de övriga 125 journalisterna är oklart.
– Vi har fått indikationer på att ledningen är beredd att satsa medel för att underlätta för dem som eventuellt bli uppsagda, säger Ann Johansson.