Gå direkt till textinnehållet

Husrannsakan hos journalist i Kanada

Kanadensisk polis har gjort en husrannsakan hos en journalist i jakt på information om en polisläcka. Husrannsakan skedde hos journalisten Juliet O’Neill, som skriver för Ottawa Citizen.

Kanadensisk polis har gjort en husrannsakan hos en journalist i jakt på information om en polisläcka.

Husrannsakan skedde hos journalisten Juliet O’Neill, som skriver för Ottawa Citizen. Bakgrunden till historien finns i det omdiskuterade inslaget i USAs terrorbekämpning som enligt poliskällor har fått namnet ”extraordinary rendition”, vilket innebär att misstänkta terrorister sänds till andra länder för förhör under tortyr.

bryt

År 2002 fick USA tips av Kanadas myndigheter om att Syrienfödda dataingenjören Maher Arar var knuten till en al-Qaida-grupp i Ottawa. Vid ett flygplansbyte i New York på väg hem till Kanada 2002 arresterades han och utvisades till Jordanien och Syrien. Han fick stanna i syriskt fängelse i tio månader, där han hävdar att han blev misshandlad. Dagstidningen Ottawa Citizen publicerade en utförlig artikel om Arar, med uppgifter som läckt från kanadensisk polis. Eftersom polisen ansåg att en del av uppgifterna var hemliga gjordes den 21 januari en husrannsakan hos O’Neill för att leta efter namnet på läckan.

Aher har själv stämt USAs regering för utvisningen.

Fler avsnitt
Fler videos