Gå direkt till textinnehållet

Hundra grävare gjorde succé i Hässleholm

Hundra grävare och lika många hässleholmare valde att i skinande solsken sitta inne i kulturhuset i Hässelholm för att prata grävande journalistik i allmänhet och Norra Skåne i synnerhet under lördagens grävkonferens.

Konferensen innehöll allt från en djupborrning i det som hänt på Norra Skåne till konkreta tips från erfarna grävreportrar.

Målsättningen för Föreningen Grävande journalister var att hundra grävare skulle ta sig till Hässleholm, där skandalen kring Norra Skåne briserat.

– Det känns fantastiskt bra efter det positiva gensvar som hundra grävare
väckte både innan och under lördagen. Vi har fått mängder med positiva mejl och bra feedback från både journalister och allmänhet, som vittnar om att den här FGJ-manifestationen var väldigt uppskattad, säger ordförande Terje Carlsson.

Vad kändes bäst under dagen?
– Helheten gillar jag mest. Det var bra att händelserna på Norra Skåne sattes i ett bredare journalistiskt sammanhang, samtidigt som de direkt inblandade redogjorde detaljerat om sin syn på händelserna.

Kommer ni att göra det här igen?
– Det här var ett sätt att uppmärksamma att den fria journalistiken plötsligt inte längre är självklar på en svensk lokaltidning. Vi i FGJ-styrelsen ska utvärdera och diskutera nästa steg, men helt klart är att succén i lördags gav mig och andra blodad tand. Det här är bara början, lita på det, säger Terje Carlsson.

Från den del av publiken som inte var journalister uttryckte man framförallt sitt stöd för den granskande reportern Berit Önell och tidigare nyhetschefen Anders Kauranen. "Vi är många, många som står bakom er och vill att ni ska komma tillbaka", sa bland annat en man ur publiken.

Fler avsnitt
Fler videos