Hoten ökar visar undersökning

7 december, 2017

FOTO: Peter Kjellerås Hoten mot journalister och publicistisk verksamhet ökar. Det framgår av föreningen Utgivarnas hotundersökning 2017. 

Hot och hat mot journalister är en fråga som tagit sig upp på högsta regeringsnivå och flera undersökningar visar att de ökar. Även Utgivarnas årliga undersökning visar alltså detsamma.

Enligt undersökningen svarar tre av fyra chefer och ansvariga redaktörer att hoten och trakasserierna ökar. De som utsatts för hot har ökat från 31 till 38 procent och de som utsatts för allvarliga trakasserier har gått från 33 till 43 procent.

Hoten kommer främst från enskilda som är missnöjda med en publicering. Näst vanligast är hot från olika högerextrema organisationer men även hot från kriminella gäng och djurrättsaktivister förekommer.

Trots ökningen av hot och trakasserier visar undersökningen att redaktionerna och medarbetarna i stor utsträckning står emot otillbörlig påverkan trots att hoten skapar oro och kräver ändrade rutiner.

”Regeringen bör ta initiativet till en undersökning som kartlägger och analyserar vilka yrkesgrupper som hotas, av vem och hur hoten framförs”, säger Utgivarnas VD Nils Funcke.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies