Gå direkt till textinnehållet

Hotad irakisk journalist utvisas från Sverige

Den Stockholmsbaserade irakiske journalisten Ali Taleb sitter i förvar i väntan på utvisning till hemlandet, där en klan har lovat vedergällning för en dokumentärfilm han gjort.

Ali Taleb har bott i Sverige i snart fyra år och här frilansat för kanalerna Al-Hurra, Al-Iraqia och Al-Saudia och för nyhetsbyrån AP.

Efter hans dokumentärfilm Night of Baghdad, som ledde till att ett antal irakiska män som trotsade ett vapenförbud greps av amerikansk militär, har han och hans familj fått utstå hot och skadegörelse. I maj förra året knivöverfölls han på öppen gata i Sverige. En irakisk klan har uttalat att de ser fram emot att han utvisas till hemlandet så att hans "blod ska flyta".

Reportrar utan gränser vädjar nu för att Ali Taleb ska få stanna i Sverige. Han har fått avslag i alla migrationsinstanser med motiveringen att en hotbild saknas och att han ska ha uppgivit motstridiga uppgifter. Något han menar beror på dålig tolkning vid första intervjutillfället.

Reportrar utan gränser menar att det är uppenbart att hans yrkesutövning som journalist lett till hoten och övergreppen.

– Vi har varit engagerade i hans fall sedan förra året när han blev knivskuren i Sverige. Det finns väldigt mycket som tyder på att de hot han fått är relaterade till hans journalistiska verksamhet. Och de som är efter honom verkar inte ha glömt vad han har gjort med tanke på ett kravbrev från Iraks klanråd som kom nu i år, säger Urban Löfqvist, kanslichef på RUG.

– Vi har pratat med Irakkännare som [journalisten] Urban Hamid, som bedömer att det här är ett väldigt allvarligt hot. Ali Taleb har ovanligt många konkreta hot att visa upp. Trots det får han inte stanna.

Fler avsnitt
Fler videos