Gå direkt till textinnehållet

”Hoppas på nystart för veckan”

Den svenska politiska journalistiken kommer ha att göra även utan Almedalsvecka, konstaterar Expressens Maggie Strömberg och Aftonbladets Eric Rosén.

Idag kom beskedet att Almedalsveckan i Visby 2020 ställs in. Vad innebär det för den politiska journalistiken?

Maggie Strömberg, politisk reporter på Expressen, hoppas att sommarens inställda politikervecka kan leda fram till en nystart för veckan 2021, kanske i ett krympt format.

– Vi har sett en nedgång för Almedalen de senaste åren, flera medier har minskat sin närvaro och andelen politik har minskat. Jag har känt att veckan har vuxit så mycket att närheten till politiken krympt och då har den inte känts lika angelägen, säger Maggie Strömberg.

Den svenska politiska journalistiken kommer klara sig fint ändå?
– Det tror jag. Har en regering någonsin haft så många presskonferenser på så kort tid? Det ser ut att fortsätta så ett bra tag till.

Ida Ölmedal, kulturchef på HD-Sydsvenskan, tar också beskedet med ro:

– Av alla mötesplatser coronautbrottet ödelägger är det här inte en jag kommer att ligga sömnlös över. Almedalen är en viktig plats för kunskapsutbyte och har högkvalitativa seminarier, men i år vore det väl inte så dumt om vi alla skulle få lägga den där juliveckan på reflektion istället.

– Som kulturchef hoppas jag förstås att några politiska reportrar hinner fila på sina reportageböcker om coronakrisen. 

Eric Rosén är biträdande redaktör på Aftonbladet, ett av de medier som redan tidigare minskat sin närvaro under Almedalsveckan.

– Och allt tyder på att andra medier följer oss i den bedömningen. Men självklart är de politiska talen, partiledarnas nya utspel och de debatter som förs i Almedalen något vi hade bevakat. Nu blir det inte så, vilket är minst sagt logiskt givet läget.

– Jag tror att den politiska journalistiken kommer att sysselsättas ändå när Sveriges genomgår en historisk kris på flera plan, där makthavarnas vägval spelar en avgörande roll. 

Fler avsnitt
Fler videos