Gå direkt till textinnehållet

Hon skriver inifrån covidvården

Dagens Medicins reporter Sara Heyman är tjänstledig för att jobba som sjuksköterska under coronakrisen – och skriver krönikor om sina erfarenheter. ”Det ger en inblick och förståelse som är svår att få på annat vis”, säger hon.

Sara Heyman arbetade som journalist när hon för några år sedan utbildade sig till sjuksköterska för att jobba i vården. Den gången stod många journalistkollegor oförstående till valet. När hon tidigare i våras bestämde sig för att rycka in i vården av covidsjuka lät det annorlunda.

– Nu var det en massa hjärtan på Facebook, säger Sara Heyman.

Hon var redan tjänstledig på halvtid för att skriva bok. Att be om utökad tjänstledighet för att rycka in under coronakrisen kändes självklart, säger hon. Hennes chefredaktör ville dock gärna att hon skulle behålla en fot på Dagens Medicin, så nu skriver Sara Heyman krönikor, vid sidan av deltidsjobbet på en covidavdelning vid ett sjukhus i Stockholm. 

Annons Annons

– Men jag är frånkopplad från nyhetsarbetet eftersom jag jobbar på en vårdavdelning.

Vad ger det journalistiskt att jobba mitt i den här krisen?
– Det ger jättemycket såklart. Jag får en inblick och förståelse som är svår att få på annat vis. Däremot hade jag bättre överblick över situationen i hela landet när jag satt på Dagens Medicins redaktion. 

Hur länge fortsätter du jobba i covidvården?
– Det vet jag inte. I nuläget har jag inte tänkt längre fram än våren.

Sara Heyman har tidigare skrivit en bok om sjuksköterskeyrket, Sjukt, syster!, och tycker att det är intressant hur sjukvårdspersonal fått större plats i debatten under coronakrisen och hur deras löner och arbetsvillkor lyfts.

– Det är lite yrvaket, kan jag tycka. Läkares och sjuksköterskors arbete handlade om att rädda liv redan innan corona. Och att sjuksköterskors löner inte varit marknadsanpassade har varit ett faktum länge. Men bättre sent än aldrig, antar jag.

Sara Heyman är inte den enda reporter som jobbar i och skriver från covidvården. I Arbetet skriver journalisten och undersköterskan Lena Bäckman Lägerdal just nu dagbok under vinjetten ”Rapport från en undersköterska”.

Fler avsnitt
Fler videos