Gå direkt till textinnehållet

Hon kan bli ny ordförande i FGJ

Ulla Sätereie, JMG, föreslås som ny ordförande för Föreningen grävande journalister (FGJ). ”Hon har det makroperspektiv man kanske inte själv alltid har när man är djupt inne i sina egna gräv”, säger valberedningens talesperson Carolina Jemsby.

Sedan det blev klart att SVTs Fouad Yocefi lämnar posten som ordförande i FGJ har valberedningen arbetat för att få fram ett nytt förslag för posten.

Valet har fallit på Ulla Sätereie, universitetsadjunkt på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid JMG och programansvarig för MIJ, det internationella magisterprogrammet i undersökande journalistik.

Hon har har jobbat med utbildning de senaste 20 åren efter att tidigt i karriären verkat som reporter för tidningar som Arbetet, Aftonbladet och Expressen.

Annons Annons

– Jag har fått frågan och jag har tackat ja. Jag är valberedningens förslag, bekräftar Ulla Sätereie, i ett mejl till Journalisten.

Carolina Jemsby är valberedningens talesperson. Hon berättar att så snart Fouad Youcefi meddelat att han kliver av som ordförande så var Ulla Sätereie, som också är verksam i Guldspadejuryn, den första person som valberedningen kunde enas om.

Bland de egenskaper Carolina Jemsby lyfter fram finns att hon har varit chef under flera år, är van vid att leda ett arbete och jobba långsiktigt med förändringar.

– Ulla har mycket positiv energi och kan axla en ledarroll utåt när det kommer till debatter och att argumentera i offentligheten för betydelsen av grävande journalistik. Det är mycket arbete med att vara ordförande men vi tror att hon har ett jobb som låter henne hinna med andra saker som är viktigt i föreningen, som att jobba på i det dagliga med att skriva remissvar och annat.

Det är länge sedan hon själv var på fältet och grävde som journalist, under många år har hon arbetat mer med utbildning. Hur ser du på det?
– Ulla jobbar med journalistik även om hon inte utövar det praktiskt idag. Hon brinner för den undersökande journalistiken och har bland annat varit med och infört en internationell master i undersökande journalistik på JMG, och fördjupat sig i datajournalistik på universitet i USA. Men det är klart att det är en avvägning. Fördelen är att hon har mer tid och möjlighet i sin roll, om hon nu blir vald, att jobba som ordförande. Den grävande journalistiken har många fiender, så det är viktigt att vi har någon som kan vara rösten utåt i debatten. Hon har också det makroperspektiv man kanske inte själv alltid har när man är djupt inne i sina egna gräv.

Valet av ordförande sker på årsmötet den 28 april.

Fler avsnitt
Fler videos