Gå direkt till textinnehållet

Hitlerhyllningar inte hets

Nazistiska sajten Nordfront gjorde sig inte skyldig till hets mot folkgrupp när den publicerade bilder på hyllningar av Adolf Hitler och på hakkorsflaggor.

Justitiekanslern inleder inte förundersökning mot Nordfronts publiceringar som gjordes i samband med Svenska Motståndsrörelsens aktioner under Adolf Hitlers födelsedag i april.

JK skriver i sitt beslut att de anmälda artiklarna och bilderna visserligen "förmedlar information som måste anses innefatta en hyllning av nationalsocialismen" och att uttalandena sannolikt, om det inte varit fråga om publicering i ett grundlagsskyddat medium, hade ansetts innefatta brottet hets mot folkgrupp. Nordfront.se skyddas dock av YGL, konstaterar JK.

Debattören och juristen Benjamin O J Boman skriver i Medievärlden att JK tycks ha ändrat inställning i frågan om nazisthyllningar i grundlagsskyddade medier. I december förra året fann JK att Hitlerhyllningar i ett grundlagsskyddat medium var brottsliga, skriver han:

Annons Annons

"Uppenbart är att nazimedier med utgivningsbevis genom JK:s inställning har fått en gräddfil gentemot det nazivurmande "fotfolket" som understundom höjer högerarmarna på gator och torg".

 

Fler avsnitt
Fler videos