Hitlerhyllningar inte hets

19 maj, 2014

Nazistiska sajten Nordfront gjorde sig inte skyldig till hets mot folkgrupp när den publicerade bilder på hyllningar av Adolf Hitler och på hakkorsflaggor.

Justitiekanslern inleder inte förundersökning mot Nordfronts publiceringar som gjordes i samband med Svenska Motståndsrörelsens aktioner under Adolf Hitlers födelsedag i april.

JK skriver i sitt beslut att de anmälda artiklarna och bilderna visserligen "förmedlar information som måste anses innefatta en hyllning av nationalsocialismen" och att uttalandena sannolikt, om det inte varit fråga om publicering i ett grundlagsskyddat medium, hade ansetts innefatta brottet hets mot folkgrupp. Nordfront.se skyddas dock av YGL, konstaterar JK.

Debattören och juristen Benjamin O J Boman skriver i Medievärlden att JK tycks ha ändrat inställning i frågan om nazisthyllningar i grundlagsskyddade medier. I december förra året fann JK att Hitlerhyllningar i ett grundlagsskyddat medium var brottsliga, skriver han:

"Uppenbart är att nazimedier med utgivningsbevis genom JK:s inställning har fått en gräddfil gentemot det nazivurmande "fotfolket" som understundom höjer högerarmarna på gator och torg".

 

Taggar: nazism

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Henrik tis, 2014-05-20 16:01
Ett sätt att komma åt detta är att göra som Tyskland och helt enkelt förbjuda dylika symboler och "Hälsningar". Tror det blir svårt för någon att seriöst hävda att deras yttrandefrihet har begränsats. Lagen om gets mot folkgrupp är löjlig ur ett yttrandefrihetsperspektiv och bör tas bort. Svastikor och Hitlerhälsningar är stötande för alla självständigt tänkande människor och har inget berättigande utom i dokumentärer och böcker om nazitiden.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies