Gå direkt till textinnehållet

Helin om Aktuellts krismöte: ”Vi är ense”

SVTs programdirektör Jan Helin tycker att dagens krismöte med Aktuelltredaktionen om hanteringen av Nya Tider gick mycket bra. "Vi är ense om att det gick fel förra torsdagen", skriver han till Journalisten.

Under dagen har Jan Helin och Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson haft ett krismöte med Aktuelltredaktionen. Bakgrunden är Aktuellts kritiserade intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk efter Bokmässan förra veckan, och den efterföljande debatten mellan Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson och Jan Helin i Aktuellt i onsdags.

"Vi har haft ett mycket bra möte. Vi är ense om att det gick fel förra torsdagen och har diskuterat på djupet hur vi undviker att det sker igen", skriver Jan Helin i en kommentar till Journalisten.

Jan Helin ifrågasattes av Janne Josefsson i onsdagens debatt i Aktuellt för en artikel som Helin skrivit i DN Kultur tidigare samma dag, där han kritiserade intervjun med Vávra Suk. Helin ifrågasattes också för vad han hade sagt på ett internt möte innan programmet. Janne Josefsson uppfattade att Helin ansåg att extremister aldrig skulle ges utrymme i debatter i SVT, vilket Jan Helin sade var en missuppfattning.

Aktuellts programledare Nike Nylander beklagade efteråt att debatten blev för intern. Det var en av de frågor som togs upp under dagens möte på redaktionen.

"För mig som ny programdirektör har detta varit ett omtumlande sätt att lära känna en av Sveriges bästa redaktioner. Mitt förtroende för Aktuellt är orubbat och jag är full av beundran för hur man hanterar sådana här diskussioner internt. Det pekar framåt och kommer att stärka oss i dessa svåra frågor", skriver Jan Helin. 

Fler avsnitt
Fler videos