Gå direkt till textinnehållet

Här trycks Journalisten i broadsheet

Det senaste numret av tidningen Journalisten som kommer ut i veckan är tryckt i fullformat i stället för skuren tabloid. Journalisten var på plats på V-tab i Västerås på måndagen när Nordens största, i flera bemärkelser, mediemagasin trycktes.

Efter ett kortare strömavbrott och ett pappersavbrott som försenade tryckningen på V-tab i Västerås kunde till slut tryckningen av Journalisten i fullformat komma igång på måndagseftermiddagen. Det är första och kanske sista gången Journalisten trycks i broadsheet, och syftet är enligt Journalistens chefredaktör Helena Giertta att initiera en diskussion om format och form.

Det är första gången på många år som V-tab trycker en journalistisk produkt i fullformat. Vestmanlands Läns Tidning gick över till tabloid för snart tio år sedan och den enda fullformatsprodukten som finns kvar är annonsblad.

Trots det förvirrande formatet, ”det blir alltså 40 sidor, nej 20”, och ett kortare strömavbrott, och ett pappersavbrott, gick tryckningen som planerat – om än något försenat.

– Det ser bra ut, säger Anders Collin, tryckkvalitetsansvarig på V-tab när han bläddrar igenom tidningen. Inget misspass.

Journalisten har normalt ett skuret tabloidformat och skälet till att tidningen nu gör en oneshot i fullformat är för att väcka till liv den insomnade diskussionen om form och format. Läs mer om detta i Journalistens nya Formatblogg.

Fler avsnitt
Fler videos