Gå direkt till textinnehållet

Här bor journalisterna

Sveriges journalister bor i högre grad än befolkningen i stort i tätorter, större städer – och i Stockholm. Den som bor på Södermalm har i snitt 40 meter hem till närmaste journalist.

Det visar kartläggningen Där bor journalisterna, som Institutet för mediestudier låtit göra för femte gången och som bygger på hemadresserna till Journalistförbundets drygt 10 000 yrkesaktiva medlemmar.

Studien visar att 94 procent av de svenska journalisterna bor i tätort, att jämföra med 88 procent av alla svenskar i arbetsför ålder.

Andelen journalister som bor i Stockholms kommun har ökat sedan senast studien utfördes, 2018, och är nu 37 procent. Drygt varannan journalist bor i Stockholms län. Andelen journalister innanför tullarna har dock minskat, till under hälften. På Södermalm bor 2023 cirka 300 färre journalister än 2018.

Annons Annons

Journalister bor i områden med högre medianinkomst än i riket i stort och är underrepresenterade i arbetarklassområden, enligt rapporten. De bor i lägre grad än befolkningen i områden där Sverigedemokraterna är stora, och i lägre grad i ”särskilt utsatta” eller ”utsatta” områden. Vidare bor cirka tio procent av svenskarna i en kommun som saknar nyhetsredaktion, men bara sju procent av journalisterna bor i sådana kommuner.

– Den här rapporten är viktig. De människor man möter i vardagen är viktiga för den bild av världen man bygger upp, säger Bo Malmberg, professor i kulturgeografi på Stockholms universitet.

Han pekar på att journalisternas val av bostadsort följer mönstret i den polarisering vi ser i Sverige och andra länder, där fler av de högskoleutbildade söker sig till storstäder, inte minst Stockholm.

– Den andra uppdelningen finns inom storstäderna. Där är den här rapporten ännu tydligare – i de utsatta områdena finns en verklighet som väldigt få journalister har insikt i. Det kan vara svårt att åtgärda, det räcker inte att bara ta tunnelbanan om inte nätverket finns. Man måste lägga sig vinn om att bygga upp ett kontaktnät. Vi behöver berättelser om alla delar av Sverige, säger Bo Malmberg.

Den största förändringen de senaste åtta åren är den stadiga minskningen av antalet yrkesverksamma journalister. I undersökningen 2015 var 13 190 journalister yrkesverksamma medlemmar i Journalistförbundet. 2018 hade antalet sjunkit till 11 585 och våren 2023 till 10 219.

Minskningen är jämnt fördelad över landet, med undantag för en ovanligt brant minskning i Östergötland, och en ökning (sedan 2018) i Värmland.

Läs hela Mediestudiers rapport här: Där bor journalisterna 2023 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos