FOTO: Tor Johnsson

Hallpressen ska spara
20 miljoner

23 juni, 2016

Hallpressen ska spara 20 miljoner kronor. Hur sparpaketet påverkar redaktionerna är ännu inte klart. ”Det är låg stämning och oro på redaktionen”, säger Ola Pilhem, journalistklubbens vice ordförande på Jönköpings-Posten.

Det var i går som de anställda på Hallpressen blev informerade om att koncernen ska spara 20 miljoner kronor. Sparpaketet ska enligt Hallpressens VD Mats Tidstrand sjösättas från årsskiftet.

Hur besparingarna påverkar de tidningar som ingår i Hallpressen är ännu inte klart.

– Vi fick lite information om vad som var på gång för några veckor sedan och det slutliga beskedet i går. Men det finns inga detaljer hur sparpaketet kommer att påverka redaktionerna på de tidningar som ingår i Hallpressen, säger Ola Pilhem, journalistklubbens vice ordförande på Jönköpings-Posten.

Hur är stämningen på redaktionen efter beskedet?
– Det är låg stämning och oro. Redaktionerna är redan nu slimmade och många har redan för mycket att göra. Drabbas redaktionerna är det svårt att se var besparingarna ska tas. Det finns en oro för vad som kommer att hända i framtiden. Ett tråkigt besked att få inför midsommar och semestrarna, säger Ola Pilhem.

Till SVT Jönköping säger Mats Tidstrand att anledningen till besparingarna är att man vill ”anpassa kostnadsnivån till de utmaningar vi har i framtiden. Det handlar om digitala utmaningar och om att anpassa oss efter den situation som tidningsbranschen befinner sig i med vikande upplagesiffror".

Hallpressen är inte klara med löneförhandlingarna för år 2016.

– Vi har inte heller fått något datum för förhandlingar om sparpaketet. Det blir troligen inte förrän efter semestrarna, säger Ola Pilhem.

 

Fotnot: Hallpressens tidningar tappade 2015 i snitt 6 procent i upplaga. I Hallpressen ingår Jönköpings-Posten, Smålänningen, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning, Skövde Nyheter, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet

Sammantaget arbetar 300 personer i koncernens tidningsbolag.

Taggar: Hallpressen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies