Gå direkt till textinnehållet

Grävkonferensen i Göteborg slår världsrekord

Om två veckor hålls Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och blir den största journalistkonferensen någonsin. ”Alla får inte plats på galamiddagen”, berättar Ulla Sätereie, Föreningen grävande journalister.

Rekordet för en journalistkonferens sattes i oktober 1977 i New Orleans då 1 950 journalister deltog i ett seminarium arrangerat av flera amerikanska medieorganisationer. Det rekordet kommer att slås den 19-22 september 2023 då nästan 2 100 journalister från fler än 120 länder samlas för den internationella grävkonferensen Global Investigative Journalism Conference (GIJC) på Svenska Mässan i Göteborg.

– Vi har länge från Föreningen grävande journalisters sida varit intresserade av att anordna den stora globala grävkonferensen. Den är som OS i undersökande journalistik, säger Ulla Sätereie, ordförande i Föreningen grävande journalister (FGJ) som tillsammans med Medieinstitutet Fojo arrangerar konferensen.

Att rekordmånga anmält sig till GIJC får också ett par tråkiga konsekvenser. Förkonferensen tisdagen den 19 september som normalt brukar locka ett par hundra deltagare hålls i en mindre lokal med max 500 besökare och är överfull. Kölistan är lång.

– Och alla kommer inte att få plats på galamiddagen. Däremot har vi inga utrymmesproblem under själva konferensen; Svenska Mässan tar hur många besökare som helst, säger Ulla Sätereie.

– Det är häftigt att folk kommer i alla fall, även om det är mitt i veckan. Det är kul att se att kvalitetsjournalistik lockar och att det finns ett sådant sug överallt i världen, om att vi måste jobba ihop.

Det är första gången journalistbiennalen GIJC arrangeras i Sverige. Egentligen skulle den ha hållits i Australien men den australiensiska grävföreningen kollapsade förra året och FGJ fick frågan om att ta över arrangemanget för bara drygt ett år sedan. Det ledde till att arrangemanget inte kunde hållas över en helg, som brukligt – det fanns helt enkelt inte lokaler att boka för en helgkonferens med bara ett års varsel.

Ulla Sätereie har varit på två tidigare globala grävkonferenser.

– Man lär sig en massa saker, men blir också påmind om vilket viktigt yrke vi har, och får träffa människor för vilka journalistik faktiskt är en fråga på liv eller död. Det är stort. 

Vad ser du mest fram emot?
– Invigningen på onsdagen när vi kan hälsa alla välkomna. Sen finns det några programpunkter som jag inte vill missa, till exempel Marina Walker Guevara från Pulitzer Center som ska prata om AI och grävande journalistik under förkonferensen, och Ron Deibert från Citizens Lab som är keynote speaker. Sen kommer jag inte att missa New York Times visualiseringsgäng. Det de gör är helt mindblowing.

Hanna Lundquist
Johannes Nesser

Fler videos
Fler avsnitt