Journalister mordhotade inför grävkonferensen i Göteborg
Den internationella konferensen för undersökande journalistik GIJC invigdes mot en mörk fond – två ryska journalister kunde inte närvara på grund av mycket detaljerade mordhot.
På onsdagsmorgonen invigdes Global Investigative Journalism Conference (GIJC) på Svenska Mässan i Göteborg. Det är världens största sammankomst av undersökande journalister med över 2 100 deltagare från 134 länder. Föreningen grävande journalister (FGJ) och Medieinstitutet Fojo arrangerar konferensen.
Under sitt invigningsanförande målade David E Kaplan, chef för Global Investigative Journalism Network (GIJN) upp en mörk omvärldsbild, med ökad repression mot den undersökande journalistiken i de flesta delar av världen.
Inför konferensen har två ryska journalister mordhotats explicit, uppgav Kaplan. Mordhoten innehöll information om var journalisterna skulle bo i Göteborg, när de skulle resa och till och med vilka platser de skulle sitta på i flygplanet. ”Om ni kommer till Göteborg dödar vi dig”, stod det i meddelandena till de två journalisterna. De avstod från att resa till Göteborg.
– Den här skiten borde inte kunna ske, sade en frustrerad David E Kaplan från scenen och menade att händelsen visar hur allvarlig situationen är för undersökande journalister globalt.
– Samtidigt finns det ett ljus i mörkret. Vi är 2 100 undersökande journalister som har kommit hit, och vi kommer inte att försvinna. Tvärtom. Vi blir fler och våra nätverk växer. Vi använder data, AI och nya verktyg för att avslöja lögner och korruption. De kan inte stoppa den här globala rörelsen, sade David E Kaplan.
Säkerhetsfrågor präglade inledningen på konferensen, där huvudtalaren Ron Deibert från Citizen Lab vid universitetet i Toronto, berättade om hur företag och stater använder spionprogram för att kartlägga journalister. Även han såg dock ljuspunkter, särskilt de många domstolsstämningar som nu riktas mot företag som tillhandahåller spionprogram. Israeliska NSO Group som levererar spionprogrammet Pegasus till myndigheter har till exempel stämts av Apple i Kalifornien.