Gå direkt till textinnehållet

Gräv bjuder in frihetsberövad

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova är inbjuden till Grävseminariet i Uppsala i vår. Hon sitter nu i husarrest i sitt hemland Azerbajdzjan men man hoppas att hon ska kunna komma.

Khadija Ismayilova hjälpte bland annat svenska journalister att avslöja Telia Soneras mutaffärer. Hon frigavs i våras efter att ha suttit fängslad i över 17 månader, men sitter nu i husarrest och är under fem år förbjuden att resa utomlands utan tillstånd.

– Vi har bjudit in henne och arbetar för att hon ska kunna komma till Gräv i Uppsala. Hon har legat bakom stora avslöjanden i Sverige och granskat makten i Azerbajdzjan. För det har hon fått betala ett högt pris, säger grävgeneralen Fouad Youcefi.

Gräv har även bjudit in Expressens medicinreporter Anna Bäsén, som kommer att berätta hur man wallraffar. Hon har bland annat wallraffat som städare på ett privat städföretag. En annan gäst är Värmlands Folkblads nyhetschef Morgan Schmidt, som flera gånger granskat oegentligheter vid upphandlingar.

– Det är ett snårigt ämne och Morgan Schmidt kommer med tips hur man går tillväga.

Bland föreläsarna finns även frilansjournalisten och researchern My Vingren, som bland annat ska berätta om hur man tar sig in på Darknet och granskar vad som förekommer där, och frilansen Jenny Nordberg, som berättar om hur hon jobbade med boken De förklädda flickorna i Kabul.

Sedan tidigare är det klart att BBCs reporter Paul Meyer, som är expert på att göra research på nätet, återkommer till Gräv den 7-8 april.

Fler avsnitt
Fler videos