GPs chefredaktör Christofer Ahlqvist har polisanmält händelsen.

GPs journalister stoppades i Hjällbo

1 juni, 2021

I samband med bråket och dödsskjutningen i Hjällbo i helgen hindrades Göteborgs-Postens reporter och fotograf av en grupp personer, varav vissa maskerade. ”Helt oacceptabelt”, enligt chefredaktören Christofer Ahlqvist. UPPDATERAD.

I helgen utbröt ett storbråk med omkring 100 inblandade i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg. Bråket utvecklades till skottlossning och en man i 45-årsåldern dog.

När Göteborgs-Postens reporter och fotograf försökte ta sig fram till polisens yttre befäl på platsen stoppades de av en grupp individer, ”vissa av personerna var maskerade och aggressiva”, skriver chefredaktör Christofer Ahlqvist i en krönika i GP.

GP lyckades inhämta uppgifter och kunde rapportera, men den planerade direktsändningen fick flyttas från händelsens centrum till en annan plats av säkerhetsskäl.

”Trots att vi till slut kunde rapportera på ett hyfsat tillfredsställande sätt är det inträffade naturligtvis helt oacceptabelt”, skriver Christofer Ahlqvist, som uppger att tidningen har polisanmält händelsen.

Även Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson beskriver i ett uttalande det inträffade som ”helt oacceptabelt” och ett hot mot demokratin:

”Bara för några veckor sedan träffade Tidningsutgivarna tillsammans med publicistorganisationen Utgivarna bland annat rikspolischefen och säkerhetspolischefen för att diskutera hot mot journalister. Därefter har vi också träffat riksåklagaren. Vi ser med oro på att inte ens en stor tidning i Sveriges näst största stad kan nyhetsförmedla fritt på öppen gata. När kriminella tar sig rätten att försöka stoppa journalister så blir det demokratihotande”, säger Thomas Mattsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies