Gå direkt till textinnehållet

Gazeta Wyborczas redaktion i öppet krig med ägaren

Polska Gazeta Wyborczas chefredaktör Adam Michnik kräver att ägarstyrelsen avgår, efter att styrelsen sparkat tidningens utgivare Jerzy Wójcik.

Konflikten mellan Gazeta Wyborczas redaktion och ägarbolaget Agora har pågått sedan i somras, då Agora hotade med att sparka utgivaren Jerzy Wójcik. I tisdags verkställdes beslutet, rapporterar bland andra Dagens Nyheter och Wirtualne Media.

Redaktionsledningen har dock vägrat acceptera uppsägningen och har utsett Jerzy Wójcik till biträdande chefredaktör under Adam Michnik.

Den vänsterliberala Gazeta Wyborcza grundades 1989 och är Polens främsta oppositionstidning. Den har under lång tid varit under attack från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Annons Annons

Konflikten handlar enligt Agora ett missnöje med tidningens avkastning, medan redaktionsledningen menar att ägarna misshushåller med resurser och skadar tidningens anseende och vill påverka innehållet.

”Gazeta blandade sig inte i Agoras business, och de blandade sig inte i tidningen. Men nu blandar de sig i, och behandlar tidningen som en fabrik som tillverkar korv, utan hänsyn till det specifika vi ägnar oss åt. Det är inkompetenta personer, som har utlöst en kris, utan att ha en aning om hur den ska hanteras”, säger Adam Michnik till Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos