Frilansfoton blev genrebilder

15 juli, 2013

Sydsvenskan återanvände frilansfotografier från ett reportage i Danmark som genrebilder i fyra års tid utan betalning.

Bilderna från Christiania och Tivoli såldes tillsammans med en frilansartikel som publicerades 2007. Men under fyra års tid fortsatte Sydsvenskan att publicera bilderna som genrebilder både i papperstidningen och på webben utan att fotografen fick någon ersättning.

Efter förhandlingar mellan Sydsvenskan och Journalistförbundet får nu fotografen en ersättning, bilderna stoppas för publicering och raderas från Sydsvenskans sajt.

”Det är viktigt att material som tidningar publicerar, som kan komma från de mest olika källor och upphovsmän, markeras så att det inte blandas ihop med anställdas material”, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies