Gå direkt till textinnehållet

Frilansfotograf markerar missnöje: Kräver 50 000 kronor per bild

50 000 per bild. Det är vad frilansfotografen Patrick Persson vill ha — åtminstone av Kvällsposten. Han har satt priset för att markera sitt missnöje med att han anser att KvP publicerat hans bilder på ett felaktigt sätt.

50 000 per bild. Det är vad frilansfotografen Patrick Persson vill ha — åtminstone av Kvällsposten. Han har satt priset för att markera sitt missnöje med att han anser att KvP publicerat hans bilder på ett felaktigt sätt.

“Från och med fredagen den 20/6 är det absolut förbjudet att använda fotografen Patrick Perssons bilder i Kvällsposten”, meddelar tidningens bildchef Susanne Lindén på KvPs anslagstavla.

I meddelandet förklarar hon att Patrick Persson inte vill ha sina bilder publicerade i tidningen.

Persson jobbar för Sydsvenskan och hans bilder finns i därför SDSs och KvPs gemensamma bildarkiv.

Men skulle KvP av misstag ta en av Patrick Perssons bilder ur arkivet och publicera den kan det kosta tidningen 50 000 kronor, skriver Susanne Lindén, som också konstaterar att Persson enligt lagen har full rätt att göra på detta sätt.

Råttgift

Meddelandet på anslagstavlan har rubriken Varning!

— Det liknar en varning för råttgift, säger frilansen Patrick Persson, som själv utlöst larmet.

Han är förbannad över hur KvP använt hans bilder.

— De har publicerat mina bilder i fel sammanhang. Jag har påtalat det flera gånger men slarvet har ändå fortsatt.

Därför har han gjort en markering av att han inte vill ha sina bilder i Kvällsposten.

Gamla bilder

Han berättar att KvP plockat fram gamla bilder som han tagit och använt dem som om de vore aktuella. Bland annat har artiklar om bränder illustrerats med bilder som han tagit några år tidigare.

KvP har struntat i att ta kontakt med Patrick Persson när de publicerat hans bilder.

— Sånt har också skett i samband med incidenter kring de skånska mc-klubbarna, då det kan vara känsligt att få sitt namn utsatt.

— Tidningen har dessutom gett mig fotobyline på bilder som jag inte tagit och där personer felaktigt blivit utpekade som kriminella.

Bara Kvällsposten

Patrick Persson betonar att hans bojkott endast gäller KvP, även om det också finns andra tidningar som slarvar.

Han tänker fortsätta att arbeta för bland andra Sydsvenskan och Expressen, men är orolig för att KvP ska försöka agera mot honom via andra av hans uppdragsgivare.

Men han ångrar inte sin markering.

— Som frilans och egen företagare har jag annat att göra än att hålla på och försvara mig i debatter som jag inte har med att göra. Jag vill inte riskera att få mitt goda namn nedsmutsat på grund av att andra gör sig skyldiga till felaktiga publiceringar.

KvP har än så länge klarat sig från att göra dyra misstag.

Men enligt bildchefen Susanne Lindén är risken stor att vikarier och nyanställda redigerare råkar använda bilder tagna av Patrick Persson som finns i SDSs och Kvällspostens gemensamma arkiv.

— Vi var tvungna att gå ut med en varning, säger hon.

Medger misstag

Hon medger att det hänt att tidningen satt ut byline när Patrick Persson inte hade velat ha det. Men då hade han inte angett på kopian att han inte ville ha det, vilket man enligt KvPs rutiner bör göra i såna fall.

— Tyvärr har vi i något fall illustrerat en artikel med en brandbild som Patrick Persson tagit, utan att ange att det rörde sig om en arkivbild.

Däremot kan Susanne Lindén inte erinra sig att man angett Patrick Persson som fotograf till bilder som han inte tagit.

Hon tycker det är tråkigt att denna situation har uppkommit.

— Vi vill vara överens med våra samarbetspartners, säger hon. Patrick Persson kan också på vissa villkor tänka sig att sälja bilder till oss. Men då ska han vara med och bestämma när och hur bilderna ska publiceras och om han ska ha byline.

Fler avsnitt
Fler videos