Gå direkt till textinnehållet

”Frihandelsavtal kan hota public service”

Regeringen måste kräva ett undantag för kulturella och audiovisuella tjänster i förhandlingarna om frihandelsavtal med USA. Det kräver organisationen Film- och TV-producenterna i ett öppet brev.

Dagens Media berättar om brevet som är ställt till handelsminister Ewa Björling och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth. Bakgrunden är att EUs handelsministrar på fredag möts för att diskutera förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA. Tidigare har kulturella och audiovisuella tjänster undantagits handelsavtal, men nu vill EU-kommissionen inte undanta dem.

Film- och TV-producenternas ordförande Björn Rosengren säger i ett pressmeddelande som Dagens Media citerar:

"Utan undantaget kan all framtida mediereglering och kulturpolitiska stöd som kan uppfattas som hinder mot fri handel komma att blockeras. Det gör att Sveriges frihet att agera i övergången till den digitala ekonomin och för att garantera mångfalden i det svenska kultur- och medieutbudet äventyras. På spel står alltifrån filmstöd till public service-regleringar och sändningskvoter som kan garantera ett svenskt oberoende innehåll i medieutbudet för kommande generationer".

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos