Gå direkt till textinnehållet

Fria Tidningar lägger ned tre titlar

Mediekooperativet Fria Tidningar lägger från årsskiftet ned Skånes Fria Tidning, Östhammars Nyheter och Nyhetstidningen på lätt svenska. Sju journalister sägs upp. UPPDATERAD

– Vi lägger ned de här tidningarna därför att vi har brottats med upplagorna en längre tid, men vi klarar inte att höja dem helt enkelt. Vi väljer att lägga ned de som inte når miniminivån för presstödet, säger Marcella Simms, verksamhetsledare på Fria Tidningar.

I Östhammar har en hårdnande konkurrens bidragit, säger Simms.

– UNT har förstärkt bevakningen i Östhammar, och ytterligare en gratistidning har etablerat sig på orten.

Hur många journalisttjänster berörs?
– Vi har inlett MBL-förhandlingar om runt sju journalisttjänster. Vi blir tvungna att dra ned. Men vi avvaktar fortfarande förändringar i och höjningar av presstödet inför 2016. I bästa fall kan vi i så fall dra tillbaka uppsägningar.

– Vi kommer att satsa på de fem titlar vi behåller.

Samtidigt skickar Lennart Fernström, som var en av grundarna av Fria Tidningar men som blev avsatt som VD 2013, ut ett pressmeddelande där han säger sig vara beredd att ”gå in och rädda Skånes Fria och Östhammars Nyheter” och driva dem vidare i sitt nya mediebolag Mediehuset Grönt (som sedan april ger ut tidningen Syre).

Marcella Simms konstaterar att Fria Tidningar inte fått någon förfrågan direkt från Fernström.

– Vi har försökt att sälja Östhammars Nyheter, men inte lyckats.

Lennart Fernström påpekar dock senare, i ett mejl till Journalisten, att ett mejl skickats till större delen av medlemmarna/ägarna inklusive styrelseordförande på onsdagsförmiddagen, så snart nedläggningsbeskedet kommit.

I mejlet till Fria skriver Fernström att Mediehuset Grönt är beredda att ta över Skånes Fria ”inklusive den personal som själva vill följa med och driva den vidare. Det skulle rädda tidningen och bespara er avvecklingskostnaderna.”

Frågan ska behandlas på Fria Tidningars styrelsemöte i dag.

Fler avsnitt
Fler videos