Gå direkt till textinnehållet

Fredagen den 13 juni – slutet för TV4 lokalt

I dag fredag den 13 juni släcks TV4 lokalnyheter. Journalisten besökte TV4 Värmlands redaktion inför nedstängningen. ”Ska man se en värmlänning i TV4 i framtiden är det väl de som deltar i Bonde söker fru, eller Idol”, säger videoreportern Ylwa Svensson.

På ett dokumentskåp står det ett inramat diplom som gratulerar TV4 Värmland för att redaktionen sålt flest videoklipp till andra medier förra året.

Ett av målen med bildandet av Nyhetsbolaget, som TV4s lokalredaktioner tillhör, var att det skulle vara ett självständigt produktionsbolag som bland annat skulle sälja material vidare.

– Vi gjorde som de begärde av oss. När vi nådde målet läggs vi ner, säger videoreportern Mathias Sjöstedt.

Annons Annons

Förra året gick TV4-Gruppen med rekordvinst. Samtliga anställda fick den högsta bonusen någonsin: 30 000 kronor. Pengarna kom på aprillönen, några dagar senare kom beskedet att lokalredaktionerna skulle läggas ner.
Biträdande nyhetschef Sven Årnes påpekar att från och med måndag kan man resa från TV4s huvudkontor på Gärdet i Stockholm till norska gränsen utan att stöta på en enda reporter från TV4. Till hösten kommer närmaste TV4-reporter att finnas stationerad i Göteborg eller Falun.

– Ska man se en värmlänning i TV4 i framtiden är det väl de som deltar i Bonde söker fru eller Idol, säger videoreportern Ylwa Svensson.

Journalisterna på redaktionen anser att TV4 sviker tittarna på landsbygden. Sven Årnes säger att det i grunden är en demokratifråga, att det ska finnas fler, inte färre som berättar om vad som händer i Värmland och andra delar av landet som ligger utanför Stockholm.

Han hänvisar till Ola Norde­bo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, som i en ledare skev att ”navelskådande etablissemang i Stockholm – mediala, ekonomiska, politiska, kulturella – fördummas” av neddragningarna inom lokaljournalistiken.

– Vi vet allt om Citytunneln och trängselskatt. Men vad som händer här i Värmland är det färre som vet, säger Sven Årnes.

Han påpekar att i Värmland har lokalnyheterna fler tittare än riksnyheterna.

– TV4 speglar inte längre hela Sverige. Det kan dyka upp en ny aktör, för det finns en marknad för lokal-TV, säger Mathias Sjöstedt.

När Ylwa Svensson fick sms:et om ett personalmöte den 9 april var hon säker på att hon skulle bli uppsagd eftersom hon var sist anställd. Hon misstänkte att TV4 Värmlands redaktion skulle bantas från sju anställda till två.

– Att redaktionen skulle läggas ner kom som en chock. Jag grät. Att de kunde göra så fanns inte i min sinnevärld. TV4 har stuckit en kniv i journalistkårens hjärta. En nedläggning har aldrig slagit så hårt mot hela landet. De som vill jobba med lokal-TV har nu en arbetsgivare mindre att vända sig till, om de inte vill jobba med webb-TV.

När videoreportrarna är ute på jobb måste de ägna tid åt att försöka förklara varför TV4 beslutat att stänga redaktionen. Alla dessa frågor om hur bevakningen av Värmland kommer att se ut framtiden dränerar dem på energi, och gör det svårt att fokusera på jobbet de ska göra. De möter irritation över att det blir ytterligare en centrering till Stockholm, och att landsbygden verkar glömmas bort.

– De frågar mig om man verkligen får göra så här, stänga en kanal. Jag svarade att visst, så är det, säger Ylwa Svensson.

Sven Årnes har granskat hur många journalisttjänster som försvunnit på senare år i Värm­land. Det rör sig om närmare 40. På Värmlands Folkblad har 15 tjänster försvunnit på tio år. SVT Värmlandsnytt ska minska med tio tjänster. År 2007 nästan halverades TV4 Värmlands redaktion, från 12 tjänster till sju ­– och nu försvinner även de sista.

Reportrarna på TV4 Värmland är stolta över vad de presterat
sedan starten för ungefär 20 år sedan och det är med sorg som de nu lämnar redaktionen på Tage Erlandergatan i Karlstad.

– Vi har haft kul ihop, vi är som en familj, som bröder och systrar. Jag kommer att stöta ihop med gamla kolleger i Karlstad. Men det är inte samma sak som att jobba tillsammans, säger Ylwa Svensson

Hon har beslutat sig för att jobba vidare och göra bra inslag till det bittra slutet. För några veckor sedan bevakade hon en demonstration mot Sverigedemokraterna i Karlstad som slutade i tumult.

– Då hade jag nyhetspuls, jobbade till ett på natten. Men dagen efteråt kom det tillbaka att till hösten har jag inget jobb.

Mathias Sjöstedt vet inte vad han ska göra till hösten. Han är fast rotad i Värmland med sin familj. Utbudet av journalistjobb i Värmlands är inte stort. Kanske blir det till att byta yrke.

Ylwa Svensson har bestämt sig för att inte bli nedslagen och att se framåt.

– Det finns inga sommarvikariat att söka eftersom beskedet som nedläggning kom så sent. Jag får ta tag i det hela till hösten. Men värmlänning som jag är, tänker jag att det ordnar sig.

Sven Årnes är 63 år och har fått 13 månaders uppsägningstid och kommer att gå i pension.

– För mig är det ingen yrkesmässig katastrof. Men jag kommer att sakna kolleger och skulle ha själv velat välja när jag slutar.

Nyhetschefen Lisa Hygge är medveten om att det för tillfället är en tuff bransch, oberoende av var man bor i landet.

– Jag är inte färdig som journalist. Jag hoppas på en förändring i branschen. Till slut måste det vända och komma en lösning som innebär att det behövs fler journalister, säger Lisa Hygge.

Om Sara Moll vetat att TV4 Värmland skulle läggas ner hade hon tagit ett vikariat på en annan redaktion. Beslutet att lägga ner lokalredaktionerna kom så sent att hon inte kan söka några andra sommarvikariat.

– För oss vikarier finns det ingen trygghet. Det är bara tack och adjö, säger hon.

Hon hade hoppats få en fast tjänst på TV4 Värmland eftersom hon haft flera vikariat på redaktionen. Hon vet inte om hon orkar fortsätta vikariera på andra redaktioner för att om ett antal år få en fast tjänst.

– Det blir troligen inga journalistjobb för mig i framtiden. Det finns inget hopp i denna bransch. Jag är 30 år och måste fundera på om jag ska jobba med något annat. Jag har tänkt på att eventuellt utbilda mig till brandman, säger Sara Moll.

Inför den sista sändningen på fredag håller redaktionen på att plocka fram gamla band för att visa guldkorn under de 21 år som lokalredaktionen funnits. Den första sändningen var den 28 oktober 1993. Sven Årnes var programledare. Karlstads-Tidningen skrev att sändningen var seg och att Sven Årnes borde bytas ut. Han blev kvar till slutet.

Minnesprogrammet kommer endast att sändas i TV4 i morgonsändningarna. Reprisen på kvällen är flyttad till Sjuan, kanalen som ingår i TV4 Gruppen, eftersom lokalnyheterna trängs ut av en sportsändning.

 

Fakta:
Videoreportrar kvar på nio orter

  •  De orter som kommer att ha videoreportrar kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund. De ska leverera nyheter till riksredaktionen. Två journalister på varje ort.
  • Redaktionerna läggs ner  i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.
Fler avsnitt