Gå direkt till textinnehållet

Därför gräver Veckorevyn och Nya Mitten ihop

Opinionssajten Nya Mittens redaktör Lotta Ilona Häyrynen tänkte först skriva en krönika om den privata ätstörningsvården. I stället blev det ett gräv tillsammans med Veckorevyn:  ”I den mening vi tar ställning tar vi ställning för unga kvinnor.”

I en sampublicering som mötte läsarna i tisdags granskar Veckorevyn och LO Mediehus opinionssajt Nya Mitten tillsammans Mandoklinikerna, en av Sveriges största privata aktörer inom ätstörningsvården.

Som bland andra DN rapporterat beslutade Region Stockholm i somras av att avsluta det 30-åriga samarbetet med Mandoklinikerna 2024, när regionen gör om ätstörningsvården till att slutenvård och avancerad dagvård bara ska bedrivas i regionens regi. Enligt en granskning gjord av regionen har företaget också fått 47 miljoner kronor för mycket i ersättning, eftersom Mandoklinikerna bokfört användning av en app kopplad till en matvåg som vårdkontakt.

Veckorevyn och Nya Mitten har granskat Mandoklinikernas vård med utgångspunkt i den omfattande rapporten från Region Stockholm. De avslöjar bland annat att bara 20 procent av patienterna vid besök på öppenvårdsklinikerna fått träffa legitimerad personal. Över hälften av patienterna har heller inte fått träffa läkare inom sina fem första besök, vilket vårdföretaget uppgett för regionen.

Det är första gången Nya Mitten och Veckorevyn samarbetar, skriver Nya Mittens redaktör och reporter i granskningen Lotta Ilona Häyrynen i ett mejl till Journalisten.

– Jag fick för ett par veckor sedan ett tips om att titta lite närmare på det här och började läsa tidigare rapportering som gjorts av bland annat SVT och Dagens ETC. Då var tanken att jag kanske skulle skriva en krönika eller liknande opinionstext på ämnet, men i något sammanhang dök frågan upp om vad mer man egentligen kunde hitta.

Hon började begära ut mejl och andra handlingar från Region Stockholm och Socialstyrelsen.

– Ju mer jag läste desto starkare uppgifter och detaljer hittade jag och kände att det var värdigt ett granskande journalistiskt format. I samband med det kontaktade jag Irena Pozar på Veckorevyn. Både Nya Mitten och Veckorevyn är små redaktioner och frågan kändes rätt att samarbeta kring och särskilt då det är ett ämne som starkt berör unga tjejer.

Granskningen har gjorts ”jättetraditionellt”, med läsning och omläsning av mejl, utredningar, tjänstemannaskrivelser och nämndhandlingar.

– Vi har skrivit i ett gemensamt dokument, bollat formuleringar, delat upp samtal som behöver ringas och uppgifter som behöver trippelkollas. Och det som började med att jag kanske skulle skriva en krönika slutade med att Irena Pozar skrev den kommenterande och analyserande krönikan medan jag och Frida Olheden skrev granskningen.

Finns det någon politisk agenda från Nya Mittens håll: ni granskar privat vård  och är en vänstersajt?
– Nej, inte i den meningen. I sådana fall hade jag kunnat hålla mig till den ursprungliga tanken att skriva en rak opinionsartikel. Frågan är till sin natur politisk såklart, men i samband med grävandet tog det sig många steg från vad jag i rollen som opinionsredaktör möjligen kan tycka till att redogöra för en verklighet och pågående skeenden som berör vården för främst unga kvinnor. I den mening vi tar ställning tar vi ställning för dem.

Lotta Ilona Häyrynen menar att det också ur den synvinkeln var värdefullt att samarbeta med Veckorevyn.
– De har haft total strykningsrätt på alla formuleringar som kunde riskerat att trilla utanför en objektiv granskning, och jag har från Nya Mittens håll litat helt och fullt på deras inspel.

Fler avsnitt