Gå direkt till textinnehållet

Fransk tidning strejkar mot ny ledning

Journalisterna på veckotidningen Le Journal du Dimanche har lagt ned arbetet i protest mot den nya chefredaktören, hämtad från den högerradikala titeln Valeurs actuelles.

Le Monde avslöjade i torsdags att Geoffroy Lejeune tar över ledningen av det inflytelserika franska veckomagasinet Le Journal du Dimanche. Lejeune tvingades nyligen lämna högertidningen Valeurs actuelles efter att tidningen i hans regi drivit en linje alltför nära extremhögerpolitikern Eric Zemmour, skriver Libération.

Libération kallar tillsättningen av Lejeune ”ännu ett steg i extremhögerifieringen av medierna”.

I ett öppet brev till läsarna från i torsdags kväll skriver journalisterna på Le Journal du Dimanche (JDD) att de i protest mot tillsättningen inte längre kommer att uppdatera tidningssajten. Journalisterna skriver att Valeurs actuelles under Lejeunes ledning har ”spridit hat och falsk information” och publicerat en artikel som dömts för hets mot folkgrupp. ”Vi vägrar att låta JDD gå samma väg. JDD är inte en åsiktstidning”, skriver journalisterna.

Annons Annons

I en debattartikel i Le Monde, publicerad idag, protesterar 400 kultur- och samhällspersonligheter mot tillsättningen av Lejeune och skriver att JDD inte får bli en tidning i extremhögerns tjänst. Bland undertecknarna finns politiker som den tidigare premiärministern Lionel Jospin, skådespelare, musiker, författare och journalister.

Tillsättningen av Geoffrey Lejeune kommer två veckor efter att EU-kommissionen gett grönt ljus till den franska mediejätten Vivendis köp av mediekoncernen Lagardère. Debattörerna i Le Monde pekar ut tillsättningen av Lejeune som ett drag av miljardären Vincent Bolloré, storägare i Vivendi, som tidigare låtit genomföra radikala förändringar på Vivendiägda tv-kanalen Canal+ och radiokanalen Europe1.

Fler avsnitt
Fler videos