Gå direkt till textinnehållet

FRA-lagen omarbetas

Regeringen beslöt i går att föreslå att den hårt kritiserade FRA-lagen ändras på 15 punkter. Därmed ska lagen bli mer rättssäker, enligt regeringen.

En central förändring är att en specialdomstol ska pröva vad FRA får spana på. Domstolen ersätter den tidigare konstruktionen med en "domstolsliknande nämnd".

FRA måste nu ansöka om tillstånd för all signalspaning.

I det nya förslaget heter det uttryckligen att FRA inte får signalspana mot trafik mellan avsändare och mottagare inom Sverige.

Det nya förslaget stöds av den borgerliga alliansens 178 riksdagsledamöter, däribland Camilla Lindberg (fp), som i juni röstade mot FRA-lagen.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är fortsatt kritiska. Thomas Bodström (s) vidhåller löftet att socialdemokraterna skrotar FRA-lagen och tillsätter en parlamentarisk utredning om oppositionen vinner nästa val.

Även Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén vill låta en parlamentarisk kommitté utreda frågan. Hon har särskilt påtalat att det grundlagsskyddade meddelarskyddet fortfarande är hotat.

Fler avsnitt