Gå direkt till textinnehållet

Fp-politiker: Kräv EU-stöd för att Isaak släpps fri

Stopp för bistånd och samarbetsavtal med Eritrea om inte landet frisläpper den fängslade journalisten Dawit Isaak.Det kräver riksdagsledamoten Cecilia Wigström (fp).

Stopp för bistånd och samarbetsavtal med Eritrea om inte landet frisläpper den fängslade journalisten Dawit Isaack

Det kräver riksdagsledamoten Cecilia Wigström (fp) som i riksdagen ställt en fråga till utrikesminister Laila Freivalds om hur hon tänker agera för den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Wigström vill att Freivalds ska verka för att en EU-delegation, som i början på april besöker Eritrea, ska ta upp fallet Dawit Isaak.

– Hittills har regeringen märkligt nog inte tagit EU till hjälp för att befria Dawit Isaak, säger Cecilia Wigström. Det måste bli ändring på det. Tillsammans med övriga länder i EU har vi betydligt större möjligheter att påverka Eritrea.

Wigström begär att EU-delegationen generellt ska ta upp de kränkningar mot mänskliga rättigheter som äger rum i Eritrea.

Dawit Isaak, som både har svensktoch eritreanskt medborgarskap, sitter sedan den 17 september 2001 fängslad utan rättegång i Eritrea. Han var en av grundarna av, och ansvarig utgivare för, Eritreas första privata tidning, Setit, som var kritisk mot den eritreanska regimen.

Fler avsnitt
Fler videos