Gå direkt till textinnehållet

Fotografer attackerade i Israel

Internationella journalistfederationen, IFJ, fördömer den israeliska armén för att ”avsiktligt ha angripit” en grupp fotografer som bevakade skärmytslingar vid en övergång mellan Jerusalem och Ramallah den 1 december.

Enligt rapporter i medier sköt israeliska soldater med gummikulor och kastade chockgranater på fotograferna, trots att de sträckte upp sina händer i luften för att visa att de var på väg att lämna området. Det har också kommit rapporter om att en italiensk frilansfotograf träffats i ansiktet av en gummikula.

”Vi fördömer användningen av en sådant extremt våld mot journalister efter att de meddelat att de lämnar platsen för skärmytslingarna. Detta är ytterligare ett exempel på de israeliska soldaternas flagranta brist på respekt för säkerhet, frihet och rättigheter för journalister som bevakar konflikten,” sade IFJs president Jim Boumelha.

”Vi uppmanar den israeliska regeringen att genomföra en grundlig utredning för att identifiera och straffa de soldater som utförde denna handling.”

Annons Annons

I ett uttalande har den israeliska armén uppgett att soldaterna agerade efter att demonstranter kastade brandbomber och stenar mot dem och att ”fotograferna befann sig i mitten av upploppsmakarna och befann sig därmed i riskzonen”.

Fler avsnitt
Fler videos