Fotograf i Burma: Det finns igen respekt för journalister här
De utländska journalister som fortfarande befinner sig i Burma måste jobba mycket diskret. Säkerhetspolisen är på jakt efter personer med kameror.
De utländska journalister som fortfarande befinner sig i Burma måste jobba mycket diskret. Säkerhetspolisen är på jakt efter personer med kameror.
Alayung Thaksin är en av få journalister som fortfarande befinner sig inne i Burma. Han måste vara försiktig, eftersom landets säkerhetspoliser är misstänksamma mot personer som bär kameror: de vill förhindra att bilder lämnar landet.
Under demonstrationerna mot militärregimen blev Alayung Thaksin vid ett tillfälle jagad av militären. Han smet in i en affär där han bytte skjorta och keps för att göra det svårare att identifiera honom. Kameran gömde han under sina kläder.
Den burmesiska militären är nu på jakt efter alla utländska journalister som befinner sig i landet på turistvisum. Om det över huvud taget finns några svenska journalister i Burma är oklart.
– Det är mycket svårt och farligt att jobba här. Det finns ingen respekt för journalister, säger Alayung Thaksin på en raspig telefonlinje från Burma.
Enligt organisationen Reportrar utan gränser ska en reporter från den burmesiska tidningen Rösten ha skjutits ihjäl. Reportern fotograferade demonstrationerna utanför en skola i centrala Rangoon då militären öppnade eld. Hans namn ska finnas med på en lista över dödade som upprättats på Rangoons sjukhus.
Enligt uppgifter som Alayung Thaksin fått från trovärdiga källor har en västerländsk journalist misshandlats. Uppgifterna kommer från FN och pryglet ska finnas inspelat på video.
Vid en demonstration tog Alayung Thaksin bilder av den japanske journalisten Kenju Nagai, minuterna innan han sköts till döds av burmesisk militär. På bilderna syns det hur Kenju Nagai sitter på huk och filmar munkarna. Bakom honom står en man och tar bilder av honom med sin mobilkamera.
Alayung Thaksin misstänker att mannen tillhörde säkerhetspolisen och att den hade Kenju Nagai och andra journalister under uppsikt. Men om fotograferandet av Kenju Nagai fördes vidare till militären och hade en direkt orsak till att han dödades, det vet inte Alayung Thaksin.
– Bilderna har nu sänds till japanska ambassaden för att hjälpa dem att undersöka vad som hände och om de ska gå vidare och anklaga militären för övervåld, säger han.
pj@journalisten.se