Förtalslagar inskränker på pressfriheten
Ett nytt sätt att komma åt journalister och hindra pressfriheten är att åtala dem för ärekränkning eller förtal.
Ett nytt sätt att komma åt journalister och hindra pressfriheten är att åtala dem för ärekränkning eller förtal.
Genom att åtala journalister för ärekränkning kan politiker, affärsmän och myndigheter tysta journalister. Om journalisten finns skyldig kan domstolar utdöma höga bötesstraff eller fängelse, vilket får till följ att kolleger blir mer försiktiga, utövar självcensur och pressfriheten inskränks.
Internationella journalistfederationen, IFJ, menar att lagar som gör det möjligt att åtala journalister för ärekränkning är ett hot mot pressfriheten. Åtalen kan även leda till sådana höga skadestånd att det hotar medieföretags ekonomi.
– Man försöker nu att använda den ekonomiska metoden, för den är effektiv i de länder där man kan få ut höga skadeståndskrav. I dessa länder är det också journalisten personligen som kan drabbas av höga skadestånd eftersom de flesta länder inte har en ansvarig utgivare som i Sverige, säger Arne König, ordförande för Europeiska journalistfederationen.
FNs människorättsorganisation, UNHCR, anser att införandet av ärekränkning i straffskalan är en indikator på hur fritt det är att uttryck sig i ett land.
Europeiska journalistfederationen tycker sig se att det bland politiker inom EU finns ett ökat intresse att via lagstiftning initiera pressetiska regler.
– Ministerrådet skulle gärna vilja införa sådana regler. Vi har sagt nej. Vi anser att det klarar mediebranschen av självt, säger Arne König.
I mars drog EU-kommissionen tillbaka ROM II-förslaget, som gick ut på att medier och enskilda journalister ska kunna åtalas för förtal enligt det lands lagar där den som anser sig förtalad bor.
– Rom II är för tillfället borta. Men vi är inte till hundra procent säkra förrän ministerrådet beslutat i frågan, säger Arne König.
pj@journalisten.se
Några fall på senare tid där journalister dömts till ärekränkning:
Italien: I maj 2005 dömdes journalisten Massimiliano Melilli till 18 månaders fängelse och 100 000 euro (931 000 kronor) i böter för ärekränkning. Han hade publicerat en artikel om erotiska fester bland societeten i Trieste.
Polen: I januari 2005 dömdes Jerzy Urban, redaktör på tidningen Nie, till tio månaders fängelse för att i en ledare ha förödmjukat påven Johannes Paulus II. Han dömdes också att betala 5 000 euro (46 600 kronor) i böter.
Indonesien: År 2004 dömdes redaktören för tidningen Tempo Bambang Harymurti till ett års fängelse för att ha ärekränkt affärsmannen Tommy Winata.
Peru: I maj 2005 dömdes de två brittiska frilansjournalisterna Sally Bowen och Jane Holligan till böter på 10 000 nuevo sol (23 000 kronor) för att de ärekränkt affärsmannen Fernando Zevallos. I januari 2005 dömdes redaktören för tidningen El Comersio, Julio Jara Ladrón de Guevara, att betala till staten 16 000 nuevo sol (36 800 kronor) och till en advokat 1 000 nuevo sol (2 300 kronor) för att han i en artikel påstod att advokaten hade lurat byinvånare.