Gå direkt till textinnehållet

Förlagsklubbar stöder frilanskamp mot fulavtal

Journalistklubbarna på Bonnier Tidskrifter, Aller Media, LRF Media och Talentum kallar förlagens fulavtal för oacceptabla, och uppmanar nu frilansar att samarbeta med arbetsplatsklubbarna mot prisdumpningar och oskäliga villkor.

I ett uttalande uppmanar de stora journalistklubbarna i Förlagsdistriktet tillsammans med klubben på Aller Media sina arbetsgivare att tänka om när det gäller frilansvillkoren:

”Lägg ner kraven att frilansarna måste skriva på dåliga avtal för att få fortsatta uppdrag. (…) Att företagen utnyttjar sitt överläge i förhandlingar med enskilda frilansar och pressar dem till att skriva på avtal som prisdumpar upphovsrätt och arvoden kan inte accepteras.”

Tidskriftsklubbarna uppmanar frilansar att ”ta armkrok” och inte skriva på förlagens avtalsförslag, samt att omedelbart söka så kallat i-medlemskap (intressemedlemskap) i arbetsplatsklubbarna på de förlag de samarbetar med.

Annons Annons

– Det är väldigt få frilansar som har sökt i-medlemskap i klubbarna trots att möjligheten funnits sedan två kongresser tillbaka. Vi vill gärna ta emot frilansar som i-medlemmar, det skulle vara väldigt bra även i andra frågor. Man får större förståelse för varandras villkor och kan agera snabbare och bättre. Det vore ett stort framsteg tror jag, säger Eddie Pröckl, ordförande för Talentums journalistklubb och styrelseledamot i Journalistförbundet.

Flera frilansar har uttryckt kritik mot att Journalistförbundet både lokalt och centralt inte agerat hårdare och visat mer solidaritet i samband med ”fulavtalen”. Är uttalandet ett svar på det?

– Jag känner till att det finns en sådan kritik. Vi gör så gott vi kan och önskar att vi kunde vara mer påhittiga ibland. Jag hoppas att vi kan göra mer tillsammans med frilansarna, säger Eddie Pröckl.

Kan ni inte agera kraftfullare fast frilansar inte är i-medlemmar?

– Vi agerar nu genom det här uttalandet.

– Däremot kan man agera i arvodesfrågan. På Talentum har vi precis tecknat ett lokalt avtal som syftar till att motverka dumpningen av frilansarvoden.  Grunden är de nya frilansavtalen där det slås fast att det måste göras en paragraf 38-förhandling [paragraf 38 i MBL ger facket vetorätt i viss frågor, som Journalisten berättat tidigare] för i stort sett varje frilansinköp. Det är lite opraktiskt, för att uttrycka det milt.

– Därför har vi kommit överens med vår arbetsgivare om en ordning där klubben får insyn i arvodena och dess tidsåtgång, och där klubben kan kalla till lokal förhandling om något är anmärkningsvärt. Som riktlinje till vad som kan anses vara prisdumpning ska frilanskalkylatorn användas.

Fler avsnitt
Fler videos