Förlagsklubbar stöder frilanskamp mot fulavtal

29 mars, 2016

Journalistklubbarna på Bonnier Tidskrifter, Aller Media, LRF Media och Talentum kallar förlagens fulavtal för oacceptabla, och uppmanar nu frilansar att samarbeta med arbetsplatsklubbarna mot prisdumpningar och oskäliga villkor.

I ett uttalande uppmanar de stora journalistklubbarna i Förlagsdistriktet tillsammans med klubben på Aller Media sina arbetsgivare att tänka om när det gäller frilansvillkoren:

”Lägg ner kraven att frilansarna måste skriva på dåliga avtal för att få fortsatta uppdrag. (...) Att företagen utnyttjar sitt överläge i förhandlingar med enskilda frilansar och pressar dem till att skriva på avtal som prisdumpar upphovsrätt och arvoden kan inte accepteras.”

Tidskriftsklubbarna uppmanar frilansar att ”ta armkrok” och inte skriva på förlagens avtalsförslag, samt att omedelbart söka så kallat i-medlemskap (intressemedlemskap) i arbetsplatsklubbarna på de förlag de samarbetar med.

– Det är väldigt få frilansar som har sökt i-medlemskap i klubbarna trots att möjligheten funnits sedan två kongresser tillbaka. Vi vill gärna ta emot frilansar som i-medlemmar, det skulle vara väldigt bra även i andra frågor. Man får större förståelse för varandras villkor och kan agera snabbare och bättre. Det vore ett stort framsteg tror jag, säger Eddie Pröckl, ordförande för Talentums journalistklubb och styrelseledamot i Journalistförbundet.

Flera frilansar har uttryckt kritik mot att Journalistförbundet både lokalt och centralt inte agerat hårdare och visat mer solidaritet i samband med ”fulavtalen”. Är uttalandet ett svar på det?

– Jag känner till att det finns en sådan kritik. Vi gör så gott vi kan och önskar att vi kunde vara mer påhittiga ibland. Jag hoppas att vi kan göra mer tillsammans med frilansarna, säger Eddie Pröckl.

Kan ni inte agera kraftfullare fast frilansar inte är i-medlemmar?

– Vi agerar nu genom det här uttalandet.

– Däremot kan man agera i arvodesfrågan. På Talentum har vi precis tecknat ett lokalt avtal som syftar till att motverka dumpningen av frilansarvoden.  Grunden är de nya frilansavtalen där det slås fast att det måste göras en paragraf 38-förhandling [paragraf 38 i MBL ger facket vetorätt i viss frågor, som Journalisten berättat tidigare] för i stort sett varje frilansinköp. Det är lite opraktiskt, för att uttrycka det milt.

– Därför har vi kommit överens med vår arbetsgivare om en ordning där klubben får insyn i arvodena och dess tidsåtgång, och där klubben kan kalla till lokal förhandling om något är anmärkningsvärt. Som riktlinje till vad som kan anses vara prisdumpning ska frilanskalkylatorn användas.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Tomas Polvall ons, 2016-03-30 08:11
"Vi agerar nu genom det här uttalandet" ,säger Eddie Pröckl, styrelseledamot i Journalistförbundet. Det är inte första gången fast anställda journalisters fackklubbar agerar med uttalanden. Verbala solidaritetsyttringar av det slaget har en lång tradition inom förbundet. Fulavtal är ingen nyhet. Det har funnits i många år. Nyheten är den kaliber vissa medieföretagen nu använder. De fulavtal som skickades ut för cirka femton år sedan var med hagelbössor. Den ammunition som nu används skickas med granatkastare. Svaret från SJF:s styrelse och de fast anställdas klubbar är i princip detsamma. "Vi agerar nu genom det här uttalandet." Handling är en liten by långt bort i Sibirien. Vad gör Journalisten när frilansjournalister utsätta för denna kraftiga beskjutningen? Ingenting. "Vi har aldrig intresserat oss för frilansjournalisterna, och absolut inte för deras fackliga kamp", vore ett passande uttalande från Journalisten. Att snacka om solidaritet är hur lätt som helst. När kommer SJF:s styrelse, de fast anställda journalisternas klubbar och Journalisten att i handling visa solidaritet? ALDRIG! Vad kommer att hända? Förmodligen ingenting. Annat än att ett antal frilansjournalister tycker att nu får det fanimej vara nog och lämnar förbundet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies