Gå direkt till textinnehållet

Förhandsprövningen för public service uppdateras

Idag lägger regeringen fram propositionen för public service-bolagens tillståndsperiod 2020-2025. Kultur- och demokratiministern Amanda Lind uppger i en debattartikel att en uppdaterad form av förhandsprövningen blir verklighet. Programföretagen ska också öka sin bevakning av områden som idag är underbevakade.

Idag, måndag, ska regeringen alltså lägga fram den proposition som gäller uppdraget för public service den kommande tillståndsperioden. 

Propositionen följer på fjolårets slutbetänkande från den parlamentariska public service-kommittén.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind skriver redan nu om förslaget på DN Debatt. Bland annat står det klart att programföretagens kärnverksamhet utvidgas till att också gälla deras plattformar på nätet. Public service ska även öka sin bevakning av områden som i dag är underbevakade.

De kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar ska också värnas:

”Det svenska medielandskapet präglas av en sund konkurrens mellan public service och en livskraftig kommersiell mediesektor. Detta förhållande behöver värnas i en tid då tidningsbranschen står inför stora utmaningar. Därför får SR och SVT som uttalat krav att i sin lokala nyhetsbevakning ta hänsyn till de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar”, skriver Amanda Lind.

En uppdaterad form av förhandsprövningen är att vänta. Förslaget innebär att andra aktörer än programföretagen ska kunna anmäla tjänster för prövning.

”Samtidigt kommer nya tjänster inom företagens kärnverksamhet inte längre kunna prövas. På så sätt nås en balans mellan, å ena sidan samhällsvärdet i att public service ska kunna utveckla sin verksamhet i frihet, å andra sidan värdet i en livskraftig mediemarknad”, skriver Lind.

Journalisten har tidigare rapporterat att såväl SVT som UR tidigare har kritiserat utredningens förslag att kommersiella aktörer ska kunna begära en så kallad förhandsprövning av nya kanaler eller andra större tjänster som public service-företagen lanserar.

Det blir också glädjande besked för programföretagen rörande budget. Bland annat frigörs 166 miljoner kronor från Radiotjänst i Kiruna som läggs ned.

”Pengarna tillförs nu programföretagen och kommer att kunna finansiera de nya uppgifter som tillförs företagen, så som en utökad journalistisk lokalbevakning. Utifrån denna nya nivå kommer medelstilldelningen årligen räknas upp med två procent. Därmed säkerställer vi en solid och långsiktigt hållbar finansiering”, skriver Lind.

Fler avsnitt