Gå direkt till textinnehållet

Förhandlingarna körde fast direkt

I går träffades Journalistförbundet och Tidningsutgivarnas förhandlingsdelegationer för att inleda förhandlingarna om en separat lösning av upphovsrättsfrågan. Men efter fyra timmars diskussion stod det klart att en lösning är mycket långt borta.

I söndags träffades Journalistförbundet och Tidningsutgivarnas förhandlingsdelegationer i Stockholm för att inleda förhandlingarna om en separat lösning av upphovsrättsfrågan, innan de ordinarie kollektivavtalsförhandlingarna drar igång i januari. Men efter fyra timmars diskussion stod det klart att en lösning är mycket långt borta.

Då avbröts förhandlingarna – och även om nya tider för förhandlingar finns inbokade den 29 och 30 november är det inte mycket som tyder på att parterna ska hitta en framkomlig väg.

Tidningsutgivarna har lagt fram ett förslag om att den ekonomiska upphovsrätten för anställda medarbetare ska övergå till tidningsföretaget, med vissa inskränkningar om hur materialet kan användas. Journalistförbundet vill inte ha en sådan central lösning, utan föreslår istället att parterna ska engagera sig djupare i arbetet med att skapa fler lokala upphovsrättsöverenskommelser.

– Vi har konstaterat att 40 procent av våra medlemmar redan har lokala överenskommelser. Det vill vi ta fasta på och arbeta vidare med. Vi anser att det är där det finns en framkomlig väg, säger Journalistförbundets vice ordförande Arne König.

Finns det förutsättningar för fortsatta förhandlingar?

– Vi är fortsatt villiga att prata med dem. Vi tror att det går att hitta lösningar där företagens krav på användning kan tillgodoses, samtidigt som medlemmarna kan ha inflytande över sitt material. Båda parter vill undvika att vi hamnar i samma konfliktsituation som 2001 och då borde vi gemensamt kunna agera starkare för att få fler lokala avtal, säger Arne König.

Men Tidningsutgivarna avvisar den lokala avtalsvägen.

– Vi kan tydligt se att de lokala förhandlingarna inte givit de önskade resultaten. Sedan förra avtalsförhandlingen har det i princip inte tecknats några avtal av betydelse. En del överenskommelser har gjorts, om arkivering och så vidare, men vi har större ambitioner än så, säger Björn Svensson, förhandlingschef på Tidningsutgivarna.

Vad kan få er att fortsätta förhandla?

– Om Journalistförbundet är beredda att gå oss till mötes står dörrarna öppna. De kan börja med att komma med en samlad reaktion på vårt fullständiga förslag.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos