Gå direkt till textinnehållet

Författaren till Ljungström-boken nämns inte

Journalisten Elin Fredrikson har skrivit boken Jag är både listig och stark som handlar om artisten Olle Ljungström. I marknadsföringen framställs det som om musikern själv skrivit den.

Elin Fredriksons namn finns inte med på omslaget. Först på försättsbladet i liten stil nämns hon som skribent. En sökning på Elin Fredriksons namn på nätbokhandlare som Bokus och Adlibris ger ingen träff, söker man på "Olle Ljungström" hittar man boken.

Med hjälp av Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf har Elin Fredrikson skrivit ett brev där de påpekar att förlaget gjort sig skyldigt till upphovsrättsintrång.

– Det har varit rätt kämpigt att skriva den här boken, men jag har ändå jobbat på och gjort mitt bästa under de förutsättningar som fanns. Att då se att boken är skriven "av Olle Ljungström" när den väl kom ut var helt bisarrt. Han har inte skrivit någonting i den, och det var tydligt att det här inte skulle vara någon typ av spökskrivarhistoria. Även gentemot Olle har det varit självklart att jag ska vara bokens författare, säger Elin Fredrikson, journalist på Göteborgs-Posten.

Det är det lilla förlaget Nygren & Nygren som producerat boken som ges ut av Norstedts.

Journalisten har sökt de två förlagen för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos