Författarbojkott mot Bokmässan

21 april, 2017

Över 100 författare, bland dem flera journalister och fyra ledamöter av Svenska Akademien, bojkottar Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg i protest mot Nya Tiders medverkan.

De 127 författarna skriver i ett upprop i Dagens Nyheter: ”Så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det.” 

I stället kommer författarna att medverka på det alternativa litteraturevenemang som tidningen Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald startat. Flera stora förlag har också protesterat mot Nya Tiders medverkan på mässan.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av M.Tempel fre, 2017-04-21 22:07
Yttrandefrihet för dem som uttrycker de "rätta" åsikterna.
Inlagt av Bengt Olof Dike sön, 2017-04-23 15:17
Det är på sin plats, att Lisa Bjurwald och de bojkottande författarna förklarar varför de utan knot accepterar tidningen Proletärens medverkan vid bokmässan. Vi fick veterligt inget svar i fjol på den frågan. Får vi det i år? Proletären försvarar som bekant den vidriga diktaturen Nordkorea, som de senaste veckorna har provocerat världen och hotat omgivningen med kärnvapen. Tidningen förespråkar en kommunistisk revolution, försvarar den kubanska diktaturen och Syriens härskare, som är i krig mot sitt eget folk sedan sex år tillbaka. Nordkoreas folk lever i armod och drabbas fortlöpande av svältkatastrofer, medan regimen utvecklar nukleära vapen och satsar ofattbara summor på militären. Det behöver naturligtvis inte tilläggas, att yttrandefrihet i landet saknas, de politiska fångarnas antal är stort, liksom dödsdomarnas. Allt detta är Proletären advokat för. Och Lisa Bjurwald och författarna har inga invändningar. Åtminstone inte några, som ens kommer i närheten av bojkottaktioner. Bengt Olof Dike

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies