Gå direkt till textinnehållet

”Fasansfulla domar mot turkiska journalister”

Minst tolv turkiska journalister dömdes till långa fängelsestraff när domarna i Ergenekonrättegången föll. Arne König, tidigare mångårig ordförande i EFJ, kallar dem fasansfulla.

Som Journalisten berättade i förra veckan fick journalisten och politikern Tuncay Özkan det hårdaste straffet. Han dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Bland övriga finns tidigare reportern Mustafa Balbay, 34 års fängelse, och Deniz Yildirim, tidigare VD för den nationalistiska veckotidningen Aydinlik, 16 års fängelse.

Arne König berättar att situationen för journalister förvärrats i Turkiet sedan demonstrationerna på Taksimtorget i juni.

– Kända etablerade ickeradikala journalister på mainstreammedier får sparken för att de tar upp frågan om ägarnas tystnad. Medan demonstrationerna pågick på Taksimtorget så sände turkisk TV ett program om pingviner.  Rädslan och självcensuren sprider sig.

Han har nu skrivit ett brev till EFJ och uppmanat organisationen att engagera sig mer i Turkiet.

– Situationen för journalisterna har blivit sämre. Det är en gigantisk repressionsapparat som dragit igång. Det behövs mer närvaro på plats och en bredare kampanj för att skapa förståelse hos det turkiska folket för betydelsen av yttrandefrihet. Och vi måste intressera amerikanerna för detta.

Arne König menar att ett av problemen är att många länder har sin egen interna agenda mot terrorism.

– Terroristskräcken i detta är ett jätteproblem.  

Den 30 juli skrev den turkiska journalisten Yavuz Barydar i The Guardian: ”Turkiet behöver fria, oberoende medier om landet ska nå målet att bli en liberal demokrati”. Han hade en vecka tidigare fått sparken från tidningen Sabah för att ha påtalat den omfattande självcensuren i turkiska medier.

Ytterligare tolv journalister väntar på dom i en annan rättegång i Turkiet, bland dem journalister på Oda-TV och de grävande journalisterna Nedim Sener och Ahmet Sik, som Journalisten skrivit om tidigare.

EU kommer i slutet på augusti besluta om pengar till ett projekt som EFJ vill dra igång i Turiket.

– Jag var själv med och skrev ansökan, men jag tror inte längre att pengarna kommer att räcka. Vi alla som vill arbeta för de turkiska kollegorna måste intensifiera vårt arbete, säger Arne König.

Fler avsnitt
Fler videos