Gå direkt till textinnehållet

Hårda domar i Turkiet

Minst tolv turkiska journalister dömdes igår till långa fängelsestraff när domarna i Ergenekonrättegången föll.

Journalisten har tidigare berättat om anklagelserna mot ett stort antal turkiska journalister, intellektuella, politiker och tidigare militärer, som påstås ha konspirerat i ett ultranationalistiskt nätverk, Ergenekon, i syfte att störta den sittande regeringen. Igår föll domarna mot 275 åtalade, bland dem många journalister.

Minst tolv journalister döms till långa fängelsestraff, uppger Reportar utan gränser. Det hårdaste straffet får journalisten och politikern Tuncay Özkan som döms till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Bland övriga finns tidigare reportern Mustafa Balbay, 34 års fängelse, och Deniz Yildirim, tidigare VD för den nationalistiska veckotidningen Aydinlik, 16 års fängelse.

Journalisten Caner Taspinar är en av de 21 personer som frias.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att gårdagens domar tyvärr inte skingrat misstankarna om att processerna varit ett sätt att framför allt röja undan meningsmotståndare:

– Ett öppet rättssystem, med transparenta processer, är vad som kännetecknar en demokrati. Turkiet har visat att de fortfarande har en lång väg dit. Och flera fall inom den så kallade Ergenekonrättegången lär väl nu hamna i Europadomstolen.

Ytterligare tolv journalister väntar på dom i en annan rättegång, bland dem journalister på Oda-TV och de grävande journalisterna Nedim Sener och Ahmet Sik, som Journalisten skrivit om tidigare.

Här listar den turkiska nyhetssajten Bianet gårdagens domar.

Fler avsnitt
Fler videos